Hlavní obsah

Tenisté odletěli do Nizozemska pozitivně naladěni

Český daviscupový tým odletěl v neděli do Nizozemska, kde ho v závěru příštího týdne čeká boj o návrat do elitní Světové skupiny Davisova poháru. Nehrající kapitán Jaroslav Navrátil i zkušený Jiří Novák viděli šance českých tenistů optimisticky.

Článek

"Myslím si, že tým je natolik dobrý a zkušený, že bychom se měli vrátit do Světové skupiny. Ale nebude to jednoduché utkání, protože speciálně Sluiter je velice zkušený, má výbornou bilanci v Davis Cupu," řekl dnes novinářům na letišti Navrátil. "Papírově jsme favoriti, o tom není pochyb. Ale měli výhodu volby povrchu, který bude hodně rychlý, takže to bude těžký boj," uvedl v podobném duchu Novák, jehož čeká poslední daviscupové utkání v kariéře.

Dlouholetá česká daviscupová jednička si pochvalovala, že do Leidenu jedou Češi s velmi silným týmem. "Máme k dispozici Tomáše Berdycha, který je novou vycházející hvězdou českého a hlavně světového tenisu, máme vítěze US Open ve čtyřhře. Co si víc můžeme přát, výborného singlistu, výborného deblistu a pak já s Honzou Hernychem jsme takové to křoví," poznamenal.

Postoupí čeští tenisté do Světové skupiny Davisova poháru?
Hlasujte v anketě pod článkem.

Navrátil se funkce nehrajícího kapitána ujal před necelým měsícem a v Leidenu si osobní trenér Tomáše Berdycha poprvé vyzkouší novou roli. "Těším se, je to pro mě něco nového, ale trochu zavazujícího. Je to pro mě změna, není to jako na turnajích, ale myslím, že mám už dost zkušeností, abych se s tím vyrovnal," svěřil se s pocity před daviscupovou premiérou. Smlouvu má jenom pro baráž, ale v případě úspěchu by u týmu rád pokračoval.

Odpoledne první trénink

Vzhledem k tomu, že se zápas bude hrát na rychlém povrchu, vynechali týmová jednička Berdych i zkušený Novák extraligu na antuce v Ostravě. Jejich příprava probíhala na betonu v prostějovské hale a v pátek se k nim připojil i Jan Hernych. Jen Martin Damm trénoval individuálně v Praze. "Příprava byla vynikající, trénovali jsme každý den tři až čtyři hodiny. Myslím, že forma je dobrá, a všichni mají hlavně chuť a jsou zdraví," pochvaloval si Navrátil tréninky.

O rychlosti povrchu v leidenské hale se jeho svěřenci poprvé přesvědčí už dnes odpoledne. Pořadatelé sice ještě v noci kurt dodělávali, ale od tří do pěti hodin by na něm měli Češi bez problémů trénovat. "Nejdůležitější bude zvyknout si na velkou halu a přizpůsobit se rychlému povrchu. Zaměříme se na servis a hlavně na return, který je klíčový," popsal Navrátil plány na poslední dny před zápasem.

Až na místě se rozhodne, kdo vedle Berdycha nastoupí do dvouhry a kdo bude hrát po boku vítěze US Open Martina Damma čtyřhru. Zda Novák, nebo Berdych. "Bude to také záležet na vývoji zápasu a na tom, jak budou kluci v pátek hrát. Kdyby třeba hrál Jirka Novák v pátek jako druhý pětiseťák, tak určitě čtyřhru hrát nebude," vysvětlil.

Slovenský tenista Dominik Hrbatý Navrátilově vyprávěl o nizozemských fanoušcích, s nimiž měli Slováci tu čest při loňském čtvrtfinále v Bratislavě. "Holandští diváci jsou velice hluční, dovedou fandit. Bude jich tam čtyři až čtyři a půl tisíce, takže atmosféra bude bouřlivá. Ale jsou sportovní," upozornil Navrátil, na co se mají tenisté připravit. Ale i Češi najdou v publiku oporu, do Nizozemska se chystají zvláštní autobusy i letecký speciál. "Mohlo by tam být nějakých tři sta až čtyři sta českých fanoušků, což je důležité," odhadoval kapitán.

Reklama

Související témata: