Hlavní obsah

Italské tenistky poprvé vyhrály Fed Cup

CHARLEROI

Italské tenistky vyhrály poprvé v historii týmovou soutěž Fed Cup. Ve finále v belgickém Charleroi rozhodla v neděli o jejich premiérovém triumfu závěrečná čtyřhra, kterou musely domácí hráčky na začátku třetího setu kvůli špatnému zdravotnímu stavu Justine Heninové-Hardenneové vzdát. Italky tak zvítězily 3:2 na zápasy.

Článek

Světová dvojka Heninová absolvovala oba své duely ve dvouhře s bolavým kolenem, s nímž sice oba singly vyhrála, ale čtyřhru už dokončit nedokázala. Společně s mladou Kirsten Flipkensovou, náhradnicí za zraněnou Kim Clistersovou, první set nad duem Francesca Schiavoneová, Roberta Vinciová vyhrály 6:3. Druhou sadu jim však uzmuly zkušené soupeřky poměrem 6:2, a když svítil na ukazateli skóre stav 0:2 v rozhodující sadě, nezbylo Heninové než vzdát.

Italky, které před rokem v souboji o postup do elitní skupiny Fed Cupu porazily české reprezentantky, se tak dočkaly ceněného triumfu hned při své první účasti ve finále.

Po sobotním vyrovnaném skóre 1:1 zařídila vedení domácím pozdější smutná hrdinka Heninová-Hardenneová, která v dnešní úvodní dvouhře porazila italskou jedničku Schiavoneovou, za Italky však vyrovnala Mara Santangelová. Náhradnice za Flavii Pennettaovou vyhrála nad Flipkensovou. Fandění Clijstersové nepomohlo

Na dnešní program se přišla do belgického tábora podívat i Kim Clijsterová, která nemůže hrát kvůli zranění zápěstí. V bouřlivém povzbuzování jí však zdravotní handicap nijak nebránil.

Týmové jedničky vstoupily do důležitého zápasu velmi nervózně a od začátku byla na obou stranách k vidění spousta chyb. Klíčový okamžik prvního setu přišel ve čtvrté hře, kdy Heninová po několika shodách a s přispěním dvojchyb soupeřky sebrala Schiavoneové podání. Dostala se díky tomu do vedení 3:1 a celý set nakonec vyhrála 6:4.

Světová čtrnáctka Schiavoneová se proti finalistce nedávného US Open prosazovala v úvodu druhého setu, i když jí hodně pomohly chyby soupeřky. Heninová se zjevně trápila, ztratila dvě podání a za stavu 1:4 se nechala ošetřit. Přivolaný lékař jí masíroval oblast pravého kolena a navíc jí nakapal kapky do očí.

Pak Belgičanka získala dvě hry za sebou, ale za stavu 5:3 ve svůj prospěch měla její italská soupeřka velkou šanci na prodloužení zápasu. Heninové však prospěla další přestávka kvůli potížím Schiavoneové se smítkem v oku a začala hrát jako vyměněná.

Precizním výkonem nedala soupeřce šanci, vyhrála čtyři hry za sebou a stejně jako v sobotu proti Pennettaové otočila vývoj setu ve svůj prospěch. Zápas tak po dvou hodinách skončil její výhrou 6:4 a 7:5. "Nemohla jsem nic dělat. Strašně se ve druhém setu zlepšila," uznala Schiavoneová kvality soupeřky.

Belgičanka po zápase přiznala, že vlastně neměla jinou možnost, s bolavým pravým kolenem by totiž další set nezvládla. "Měla jsem problémy. Mohla jsem vyhrát ve dvou, nebo prohrát ve třech," řekla v předtuše problémů, jež se jí staly osudnými ve čtyřhře.

Dvacetiletá Flipkensová vstoupila do zápasu se Santangelovou o poznání klidněji než v sobotu a v klíčových momentech úvodního setu si dokázala poradit. Za stavu 4:5 při podání Italky odvrátila setbol a dotáhla sadu do zkrácené hry, kterou vyhrála 7:3.

V druhé sadě však začala slavit úspěch trpělivá hra Santangelové. Hned v úvodu setu získala podání Belgičanky a vítězstvím 6:3 si vynutila pokračování zápasu. Flipkensovou, která si mezi druhým a třetím setem nechala namasírovat levé stehno, nepříznivý zvrat v zápase zaskočil a rozhodující sadu bleskově prohrála 0:6.

Fed Cup - finále
Belgie - Itálie 2:3
Heninová-Hardenneová - Schiavoneová 6:4, 7:5, Flipkensová - Santangelová 7:6 (7:3), 3:6, 0:6, Flipkensová, Heninová-Hardenneová - Schiavoneová, Vinciová 6:3, 2:6, 0:2 skreč pro Itálii.

Reklama