Hlavní obsah

Novák se chystá na loučení s milovaným Davis Cupem

PRAHA

Deset let, pět kapitánů a třiatřicet zápasů, z toho šestadvacet vítězných - to vše zažil tenista Jiří Novák během kariéry v Davisově poháru. U loňského historicky prvního sestupu ze Světové skupiny chyběl, proti Německu nemohl hrát kvůli zranění paty. Jednatřicetiletý tenista se v nizozemském Leidenu o víkendu s oblíbenou týmovou soutěží rozloučí, po sezóně se chystá ukončit kariéru.

Článek

V roce 1996 proti Maďarsku debutoval ve dvouhře už za rozhodnutého stavu a získal pátý bod týmu. Postupně se vypracoval na post české jedničky a dlouho byl lídrem mužstva, bez něj si fanoušci už ani nedokázali Davis Cup představit.

Týmová soutěž měla pro Nováka vždy zvláštní kouzlo. "Davis Cup jsem miloval a tak to vždycky zůstane. Je to reprezentace. Na turnajích pořád hrajeme jen sami za sebe a najednou je třeba bojovat za všechny lidi v republice, za všechny, kdo nám fandí," svěřil se na letišti před cestou do Nizozemska.

Samprase porazil, ale tým prohrál

V zápasech pod českou vlajkou se Novák dokázal vybičovat k výjimečným výkonům, například před šesti lety porazil ve čtvrtfinále ve Spojených státech amerických Peta Samprase. Ale nevzpomíná na to s nadšením, Češi tehdy s favoritem prohráli 2:3. "Mám spíš radost z výsledku, kdy jsem neporazil tak silného soupeře, ale vyhráli jsme jako tým. Je to jako v každém sportu, člověk může hrát sebelíp, ale když pak kolektiv prohraje, tak to pozbývá smyslu," popsal svou sportovní filozofii.

Když se v květnu bývalý pátý hráč světa po dlouhé zdravotní pauze vracel na kurty, účast v Davis Cupu pro něj byla hlavním cílem. "Sezonu jsem podřídil tomu, že bych se chtěl na podzim dostat do Davis Cupu. Chtěl jsem si to zasloužit svými výkony," řekl Novák.

Není důležité, kdo nastoupí

Nehrajícího kapitána Jaroslava Navrátila přesvědčil na US Open, kde vypadl až v osmifinále s druhým hráčem světa Rafaelem Nadalem ze Španělska. "Myslím, že ta tři kola na US Open asi rozhodla," uznal.

Na baráž o Světovou skupinu do Nizozemska odjel v jiné pozici, než na jakou byl v posledních letech zvyklý. Týmovou jedničkou je třináctý hráč světa Tomáš Berdych a Novák ani nemá jistotu, že se dostane na kurt. "Je jenom dobře, že máme hráče, kteří jsou přede mnou. V Davis Cupu není důležité, kdo nastoupí, ale aby se udělalo všechno pro dobro týmu," komentoval svou roli zkušený tenista.

Po přípravě v prostějovské hale si není úplně jistý, zda mu zůstala herní pohoda z New Yorku. "Když člověk nehraje dva týdny zápas, tak nemůže říct, jestli ta forma zůstala, ale doufám že jo," uvedl. Je připraven tým podpořit, jak jen to bude možné. "Když mě nominujou, tak jsem na kurtě ochoten a schopen udělat maximum."

Reklama