Hlavní obsah

Damm na úspěch v daviscupové čtyřhře stále čeká

LEIDEN

Tenista Martin Damm nedávno triumfoval společně s Indem Leanderem Paesem na grandslamovém US Open, ale v Davisově poháru zatím na vítězství ve čtyřhře stále čeká. Může se dočkat v sobotu v nizozemském Leidenu, kde bude bojovat o úspěch v baráži o účast ve Světové skupině.

Článek

V deblu dosud Damm hájil české barvy v týmové soutěži pětkrát a vždy to skončilo porážkou. "Pokaždé jsem hrál čtyřhry s někým jiným, což byl jeden z důvodů. Navíc jich pár bylo na antuce, a to není můj povrch. Vždycky jsem podal slušný výkon, ale ne super, a to je v Davis Cupu potřeba. Solidní výkon kolikrát nestačí," řekl novinářům.

O negativní bilanci však nepřemýšlí a je plný odhodlání na nizozemské půdě uspět. "Máme tady super tým, povrch je můj, je to rychlá hala, takže už se není na co vymlouvat a beru jenom vítězství," prohlásil rázně.

Ať ten nebo ten, bude to super tým

Desátý hráč deblového žebříčku má za sebou životní sezónu, kterou korunoval triumfem v New Yorku. Díky tomu nastupuje s velkým sebevědomím. "Věřím si, i v tréninku jsem se cítil super. Bude tam trocha nervozity, protože celý pátek prosedím, takže budu takový tužší. Ale zkušenosti už mám, takže si myslím, že to dokážu zvládnout," konstatoval.

Spoléhá i na pomoc svého deblového partnera, i když ještě neví, jestli jím nakonec bude Tomáš Berdych nebo Jiří Novák. "S Jirkou jsme odehráli před léty několik turnajů a to je tak univerzální hráč, že s ním není vůbec problém. Tomáš sice neodehrál tolik deblů, ale věří si ze singla, takže jenom jeho přítomnost na kurtu působí pro soupeře hrozně depresivně a budou z něj mít velký respekt. Ať ten nebo ten, tak to bude super tým," uvedl Damm.

Oba možní partneři jsou úplně jinými typy než Paes, s nímž Damm letos hrál na okruhu ATP. "Jsou vyšší a jsou větší ranaři, nejsou tak techničtí. Ale tady jsem od toho, abych se tomu přizpůsobil a myslím, že to nebude problém," řekl zkušený český tenista, který v Leidenu trénoval s Novákem i Berdychem.

Čtyřhru by s Nizozemci měli vyhrát

Otec dvou synů se životní sezóny dočkal až ve čtyřiatřiceti letech. Výrazně mu k tomu pomohl jeho indický spoluhráč, který už dříve získal několik grandslamových titulů. "Určitě největší faktor byla spolupráce s Leanderem Paesem, protože je to vynikající hráč a umí ty grandslamy vyhrávat. Perfektně se doplňujeme. Navíc si myslím, že člověk v deblu dozrává později, protože těch zápasů není tolik," vysvětlil Damm, proč si na největší úspěch kariéry musel počkat.

Na nizozemské straně jsou zatím do čtyřhry nahlášeni Peter Wessels a Rogier Wassen, ale ještě se to může změnit. Šachy se sestavou nevylučuje ani Damm. "Osobně si myslím, že když to bude 1:1 po pátku, tak tam dají Sluitera s Wesselsem. Kapitán si zase myslí, že Wassen bude hrát určitě, ale podle mě budou muset hrát na riziko a nasadit své nejlepší hráče," odhadoval možný vývoj situace.

Ať už bude složení nizozemského páru jakékoliv, vidí Damm českou dvojici jako favorita. "Jejich hráči debly až tolik nehrajou. Když budou kluci rozjetý a já podám dobrý výkon, tak bychom měli vyhrát," dodal.

Reklama

  7 : 6, 0 : 0 Kosťuková - Vondroušová 7 : 6, 0 : 0 probíhá Živě
20240420T17 : 15:00+0200
Kosťuková vs. Vondroušová
Kosťuková vs. Vondroušová
Kosťuková
Vondroušová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články