Hlavní obsah

Novák proti Sluiterovi zajistil českým tenistům první bod

Čeští tenisté se v baráži o účast ve Světové skupině Davisova poháru v Nizozemsku ujali vedení 1:0. V Leidenu v úvodní dvouhře porazil Jiří Novák domácí jedničku Raemona Sluitera 6:2, 7:6, 4:6 a 7:6. Ve vítězství proměnil nejzkušenější hráč české sestavy při nevídané bitvě ve druhé zkrácené hře až osmý mečbol. Druhý bod může získat Tomáš Berdych, který nastoupí na kurt proti mladíčkovi Robinu Haasemu.

Článek

Novák vstoupil do zápasu ve velkém stylu. Už ve třetí hře získal soupeřův servis a vzápětí brejk čistou hrou potvrdil. Ve výměnách od základní čáry držel Nizozemce v defenzivě a Sluiter častěji chyboval. V sedmé hře domácí tenista znovu ztratil servis a Novák vítězství v setu v poměru 6:2 suverénně potvrdil při vlastním podání, když mu Sluiter nedokázal vrátit ani jeden ze čtyř servisů. "V prvním setu jsem byl hodně nervózní a Jiří začal naplno, takže mě jasně přehrál," řekl Sluiter k neúspěšnému vstupu do zápasu.

V úvodu druhé sady nizozemský tenista zpřesnil hru a častěji začal využívat "řezaný" bekhend. Ve druhé hře využil hned svůj první brejkbol, při němž mu Novák ulehčil úlohu vlastní dvojchybou. Sluiter se dostal do vedení 3:0, ale zkušený český tenista si vzal ztracené podání zpátky a set dospěl až do tie-breaku. Sluiter se ve zkrácené hře dostal do vedení 4:1 a 5:3, ale Novák podruhé v setu dotáhl nepříznivý stav a vyrovnal na 5:5. Přímým bodem z podání si Novák vypracoval setbol, a když Sluiter vzápětí zahrál forhend do autu, dostal se český tenista do vedení 2:0 na sety.

Zatímco první sada měla jasný průběh, od druhého setu začal domácí tenista klást výrazný odpor. "Sluiter zlepšil hru a myslím, že se od té chvíle hrál hodně kvalitní tenis z obou stran. Bylo důležité, že jsem ten druhý set získal v tie-breaku a dostal se do vedení 2:0," uvedl Novák.

Rozhodl osmý mečbol

Ve třetí sadě však hned v prvním gamu ztratil servis a Sluiter díky kvalitnímu podání a přesnější hře převzal iniciativu. Při vlastním servisu nedal soupeři sebemenší šanci, poslední tři hry při svém podání vyhrál bez ztráty míčku a set díky jedinému brejku dotáhl do vítězného konce.

Ve čtvrté sadě si oba tenisté drželi servis až do stavu 3:3. V sedmé hře dokázal Novák dotáhnout stav 0:40 a dostal se až do výhody, ale pak si Sluiter vypracoval další brejkbol a šanci už využil. Za stavu 5:4 podával nizozemský tenista na prodloužení zápasu do pátého setu, ale Novák měl při skóre 30:40 šanci na vyrovnání. O tu ho domácí hráč připravil esem, proti němuž český tenista i nehrající kapitán Jaroslav Navrátil protestovali.

Nakonec Novák dostal ještě jednu šanci a vyrovnal na 5:5 a o dvě hry později přišel ke slovu dramatický tie-break. Sluiter v něm měl jediný setbol, jinak pořád čelil Novákovým mečbolům. Za stavu 11:10 pro českého tenistu dokonce čárový rozhodčí ohlásil Sluiterovu dvojchybu a Novák už zvedal ruce nad hlavu, ale hlavní arbitr verdikt změnil a Sluiter pak vystřihl nechytatelné podání. Nakonec jednatřicetiletý Čech proměnil až osmý mečbol, zkrácenou hru vyhrál 15:13 a celý zápas 3:1 na sety.

Berdych může být klidnější

Novák si nevzpomněl, kdy naposledy potřeboval k vítězství osm mečbolů. "Možná se mi to někdy stalo, ale nikdy to podle mě nebylo v takhle důležitém zápase," řekl. Sedmadvacátá výhra v týmové soutěži pro něj měla sladkou příchuť. "Bylo to hodně emotivní. Moc jsem se do Davis Cupu nehnal, protože jsem měl strach ze svého výkonu a byl jsem pod velkým tlakem, ale nakonec to dobře dopadlo. Jsem rád, že jsem ten bod získal a teď může hrát Tomáš ve větším klidu," prohlásil.

Největší domácí opora litovala, že nevyužila herní převahy ve druhé polovině zápasu. "Ve třetím i čtvrtém setu jsem byl o něco lepší hráč, ale Jiří zůstává vždycky klidný a hraje úplně stejně za jakéhokoliv stavu, což je jeho největší zbraň," složil českému soupeři poklonu.

Nizozemsko - ČR 0:1 po úvodní dvouhře
Sluiter - Novák 2:6, 6:7 (5:7), 6:4, 6:7 (13:15).

Reklama

Související témata: