Hlavní obsah

Čeští tenisté vyhráli barážový duel v Nizozemsku 4:1

Čeští tenisté vyhráli barážové utkání Davisova poháru v Nizozemsku 4:1. V závěrečné dvouhře získal čestný bod domácího týmu devatenáctiletý Robin Haase, který porazil dvakrát 6:4 Jana Hernycha. Toho nehrající kapitán Jaroslav Navrátil nasadil do závěrečného dne místo Jiřího Nováka. Tento výsledek však už nemohl nic změnit na návratu Čechů do Světové skupiny.

Článek

Šestadvacetiletý Hernych hrál třetí daviscupové utkání v životě. Loni nastoupil v zápase prvního kola v Argentině, kde společně s Tomášem Zíbem prohrál čtyřhru a za rozhodnutého stavu pak nestačil ani na Guillerma Coriu ve dvouhře. "Tehdy jsem hrál s jasným favoritem, který byl v nejlepší desítce, tentokrát se ode mě čekalo, že bych měl vyhrát," popsal Hernych hlavní rozdíly těchto zápasů.

Tenkrát se hrálo na antuce, která 88. hráči světového žebříčku vyhovuje výrazně méně než rychlý povrch v leidenské hale. Na koberci se však cítil dobře i Haase, který si v pátek proti Tomáši Berdychovi odbyl neúspěšnou daviscupovou premiéru. Hernych se snažil o útočnou hru, ale v sedmé hře ztratil servis a výborně podávající Haase dotáhl sadu do vítězného konce.

Za jasného stavu a po dvou dnech prosezených na lavičce se Hernych nedostal do herní pohody, kterou zaujal na trénincích. "Nedokázal jsem se pořádně vyhecovat, zvlášť před zápasem. Byl jsem strašně tuhej a určitě na to mělo vliv i to, že jsem před tím nehrál," řekl po zápase.

Navrátila závěrečná porážka nepřipravila o dobrý pocit z vystoupení v Leidenu. "To vůbec nehraje roli," poznamenal. Hernych proti Haasemu nepředvedl výkon, kterým kapitána zaujal v přípravě před začátkem duelu. "Byl na tréninku hodně dobrý a tentokrát zaplatil nováčkovskou daň. Haase se strašně hecoval a nakonec měl i více štěstí," dodal Navrátil.

Tomáš Berdych získal celkem tři body, ale únavu z náročného programu nepociťoval. "Počítal jsem s tím, že tady možná budu hrát všechny tři dny, byl jsem na to připravený. Bylo to bez problémů," řekl jednadvacetiletý tenista, kterého nyní čeká náročná cesta na turnaj v Indii.

I za stavu 3:0 nominovali oba nehrající kapitáni do úvodních nedělních zápasů své týmové jedničky. Duel se však hrál jen na dva vítězné sety před prořídlými ochozy. Na české lavičce už chyběl zkušený Jiří Novák, který ze svého posledního daviscupového utkání v kariéře odjel z rodinných důvodů předčasně domů. Čeká ho náročný program, protože hned v pondělí ráno odlétá na turnaj do Bangkoku, kde bude hrát s Petrem Pálou čtyřhru.

Berdych byl rád, že se zápas neprotahoval. "On se ve druhém setu rozservíroval, takže jsem se nemohl na jeho podání prosadit. Ale nakonec jsem to zvládl v pohodě a naštěstí jsem vyhrál ve dvou setech," komentoval výkon nizozemského tenisty, který ve druhé sadě nasázel jedenáct es.

Výsledek:
Nizozemsko - ČR 1:4 po třetí dvouhře
Sluiter - Berdych 3:6, 6:7 (4:7), Haase - Hernych 6:4, 6:4.

Reklama

Související témata: