Hlavní obsah

Přítel ji dohnal na hranici smrti. Teď se wimbledonská šampiónka těší na návrat

Praha

Velký návrat se blíží. Bývalá wimbledonská šampiónka Marion Bartoliová se už v pondělí vrátí po téměř pětileté pauze na kurty a spolu s tím se vrací do myslí tenisových fanoušků i silný životní příběh 33leté Francouzky, kterou nepříliš šťastný osobní život dovedl podle jejích slov až na hranu života a smrti.

Foto: Sport.cz

Marion Bartoliová v roce 2016.

Článek

Tenistka s neortodoxním herním stylem a svéráznými pohyby se představí v pondělí v Madison Square Garden po boku sester Williamsových a dalších hvězd na exhibičním turnaji tie-breakových desítek. A doufá, že si následně zahraje turnaje v Miami i v Monterrey a případně i na grandslamech.

Kvůli vidině návratu musela překopat techniku svého servisu, protože pohyb, který dříve prováděla, způsoboval ostré bolesti v rameni, kvůli nimž v sezóně po wimbledonském triumfu předčasně ukončila kariéru.

Nedávná historie pamatuje triumfální návrat jiné grandslamové šampiónky, Kim Clijstersové, která po téměř dvouleté pauze ovládla v roce 2009 US Open. Jenže Bartoliová byla mimo kurty mnohem déle a navíc si v mezičase prošla velmi dramatickými okamžiky a vážnými zdravotními problémy.

„V jednu chvíli jsem vážila jen 40 kilo a byla jsem blízko smrti. Takže vše, co přichází potom, už je jen příjemný bonus. Pokud se budu moct znovu nazývat profesionální tenistkou, bude to pro mě obrovské vítězství," rozpovídala se v rozhovoru pro New York Times.

Někdejší stálici Top 10 a sedmou hráčku světa dohnaly problémy s ramenem, které jí dovolovaly hrát bez problémů jen 45 minut, pak podle ní nastupovaly ostré bolesti. To nejhorší ale teprve mělo přijít, během 18 měsíců si s tehdejším přítelem prožila peklo. Psychický nátlak od muže, jehož jméno tají, ji nutil k drastickým dietám, což mělo málem fatální následky.

„Šla jsem do toho, protože neuplynul jediný den, aby mě neupozornil na to, že jsem příliš těžká a tlustá. Začala jsem tedy s dietou, která neměla prakticky žádný konec," svěřila se. Ke všemu si z cesty do Indie přivezla chřipkový virus H1N1. Dramatický úbytek její tělesné hmotnosti šokoval fanoušky na French Open, kde zpovídala tenisty na kurtu, a začalo se spekulovat o tom, že trpí anorexií.

Bod zlomu pro ni nastal během předloňského Wimbledonu, kde chtěla hrát exhibici ve čtyřhře, ale turnajoví lékaři jí to v obavách o její zdraví zakázali.

Čtyři měsíce v nemocnici

„Zpětně viděno, udělali to nejlepší rozhodnutí, protože kdybych hrála celý zápas, vzhledem ke své váze bych tam nejspíš umřela. Trvalo mi dlouho, než jsem se dala dohromady. V nemocnici jsem strávila čtyři měsíce," vracela se k době, kdy se pro ni začaly věci obracet pozitivním směrem.

Jak se lepšil její zdravotní stav, začala spřádat plány na návrat do profesionálního tenisu. Fyzickou přípravu absolvovala ve vysokohorském prostředí francouzských Alp a podle svých slov si dokázala obnovit svalstvo do dřívějších proporcí.

Pak už zbývalo jen předělat servis tak, aby pravou ruku před závěrečnou fází úderu a kontaktu s míčkem pokrčila v lokti, a uvolnila tak tlak na ramenní kloub. Dříve prováděla celý pohyb s propnutou paží.

„Není lehké se učit něco nového ve 32 letech," dodala. A zároveň upozornila, že na svých obouručných úderech z forhendu i bekhendu nic neupravovala: „To zůstalo beze změn. To už nikdy předělávat nebudu."

Reklama