Hlavní obsah

Tenisté se v Davis Cupu utkají s Američany

Čeští tenisté se v prvním kole světové skupiny Davisova poháru 2007 utkají s USA. Semifinalisty minulého ročníku soutěže přivítají Češi 9. až 11. února na domácí půdě. Rozhodl o tom čtvrteční los v italském Římě.

Článek

Tenisté České republiky nebyli při losování nasazeni a museli počítat s těžkým soupeřem. Po roční pauze se vrátili do šestnáctičlenné Světové skupiny díky víkendové výhře 4:1 v baráži v Nizozemsku. V Leidenu vedl tým v roli nehrajícího kapitána premiérově osobní kouč Tomáše Berdycha Jaroslav Navrátil, jemuž šéf svazu Ivo Kaderka nabídne pokračování ve funkci.

"Je to hodně těžký soupeř, Američané jsou silný tým. Ale Rusko či Španělsko venku by byly horší," řekl Navrátil, jenž si naopak tajně myslel na domácí duel s Austrálií či Běloruskem. "Já si myslím, že to není vůbec špatné. Šance je a věřím, že by mohlo přijít hodně lidí a byl by to parádní zápas," řekl spolupracovníkovi ČTK Berdych.

S Američany po sedmi letech

Čeští tenisté se utkají s USA znovu po sedmi letech a celkově pošesté v historii. Jedinou výhru zaznamenal před deseti lety v pražské Sportovní hale tým okolo Petra Kordy, jenž tehdy ve čtvrtfinále favorita porazil 3:2 na zápasy. Naposledy se oba výběry utkaly v roce 2000 v kalifornském Inglewoodu, proto se bude únorové utkání hrát na české půdě.

Američané mají na kontě rekordních 31 daviscupových titulů, naposledy se však radovali v roce 1995. Letos vypadli v semifinále po boji na moskevské antuce s Ruskem, když jim nepomohl ani finalista US Open Andy Roddick, další hráč světové desítky James Blake a nejlepší deblový pár světa složený z dvojčat Boba a Mikea Bryanových.

Podle Navrátila zopakují Češi ruský recept a připraví na USA pomalý kurt, zatím však není rozhodnuto, v jakém městě k duelu dojde. "Na antuce bychom proti Američanům mohli mít šanci," uvedl Navrátil, jehož svěřenec Berdych se dosud z dvojice elitních amerických hráčů utkal jen s Blakem a dvakrát s ním na tvrdém povrchu prohrál. Právě jednadvacetiletý Berdych by neměl v nominaci na únorové utkání chybět, zatím není jisté, zda bude reprezentovat nejlepší Čech podle žebříčku Radek Štěpánek, jenž musel předčasně ukončit sezónu kvůli potížím s páteří.

Slováky čekají Makedonci

Hned v prvním kole nového ročníku Davis Cupu může teoreticky dojít i k souboji dvou nejlepších tenistů současnosti Rogera Federera a Rafaela Nadala, jejichž týmy Španělsko a Švýcarsko byly nalosovány ke vzájemnému utkání. Světový hráč číslo jedna Federer však týmovou soutěž hraje většinou až v průběhu roku a první kolo vynechává.

V dalších zápasech přivítá Chile letošní finalisty Rusy, jejichž soupeř v prosincovém finále Argentina se na úvod nového ročníku představí v Rakousku. Zbývající dvojice tvoří Německo - Chorvatsko, Belgie - Austrálie, Francie - Rumunsko a Bělorusko - Švédsko.

Slovenští tenisté, kteří po loňské účasti ve finále letos sestoupili, zahájí svou snahu o návrat do Světové skupiny domácím utkáním s Makedonií.

Los 1. kola Davis Cupu:
Rusko - Chile, Francie - Rumunsko, Chorvatsko - Německo, Austrálie - Belgie, Česká republika - USA, Švýcarsko - Španělsko, Švédsko - Bělorusko, Rakousko - Argentina.

Reklama