Hlavní obsah

Tenisový turnaj v Tokiu vyhráli Federer a Bartoliová

Nejvýše nasazení tenisté Roger Federer ze Švýcarska a Marion Bartoliová z Francie vyhráli dvouhry na turnaji v Tokiu. Federer v nedělním finále porazil Brita Tima Henmana dvakrát 6:3, Bartoliová zdolala domácí hráčku Aiko Nakamuraovou ve třech setech.

Článek

Federer hrál v Tokiu poprvé. V japonské metropoli se představil na prvním turnaji od zářijového triumfu na US Open a získal devátý letošní titul. "Je to pořád skvělý rok," řekl po finále.

Nejlepší tenista současnosti prohlásil, že mu sílu dodal především vydřený postup do semifinále přes domácího Takaa Suzukiho, hráče až jedenácté stovky světového žebříčku. "To jsem měl velké štěstí," uznal Federer.

Agentury označily jeho dnešní vítězství za poměrně snadné, zejména proto, že Henman se potýkal s podáním a zahrál i šest dvojchyb. Federer tak v bilanci vzájemných soubojů vede 7:6, vyhrál přitom všech šest posledních utkání včetně duelu na US Open.

Bartoliová získala druhý titul v kariéře, na počátku letošního roku triumfovala v Aucklandu. S držitelkou divoké karty Nakamuraovou přitom prohrála první sadu 2:6, ale pak už na dvorci dominovala. Muži hráli v Tokiu o 765 000 dolarů, ženy o 175 tisíc.

Deblistka Sun Tchien-tchien vyhrála v Taškentu

Čínská tenistka Sun Tchien-tchien vyhrála turnaj v Taškentu a prvním titulem ve dvouhře v kariéře si nadělila předčasný dárek ke čtvrtečním 25. narozeninám. V nedělním finále v uzbecké metropoli nedala dosavadní specialistka na čtyřhru šanci o tři měsíce mladší domácí soupeřce Irodě Tuljaganovové a vítězku tří turnajů WTA porazila 6:2, 6:4.

Premiérový triumf vynesl Číňance 22 925 dolarů. Jejím maximem ve dvouhře byla dosud dvě loňská čtvrtfinále, v deblu už ale vyhrála devět turnajů včetně olympijského turnaje v Aténách.

Petrovová získala ve Stuttgartu šestý titul v kariéře

Ruská tenistka Naděžda Petrovová získala na turnaji ve Stuttgartu pátý letošní a celkově šestý titul v kariéře. Čtyřiadvacetiletá hráčka nasazená jako číslo čtyři, která po vydařeném úvodu sezóny na další finálovou účast čekala od května, zdolala v nedělním finále o šest let mladší Tatianu Golovinovou. Moskevskou rodačku reprezentující Francii Petrovová porazila 6:3 a 7:6.

Sedmá hráčka světového žebříčku inkasovala za vítězství prémii 100 tisíc dolarů z celkové dotace 650 tisíc a od hlavního sponzora Porsche luxusní vůz. Golovinová, která ani svůj třetí finálový start na okruhu WTA nedokázala proměnit v titul, se musela spokojit s částkou 53 650.

Devatenáctiletý Djokovič získal druhý titul v kariéře

Srbský tenista Novak Djokovič potvrdil ve finále turnaje v Metách roli papírového favorita a po červencovém triumfu v Amersfoortu získal druhý titul v kariéře. Devatenáctiletý Srb v neděli zdolal o šest let staršího Rakušana Jürgena Melzera ve třech setech a připsal si letos už 34. vítězství, což je nejvíc v sezoně mezi hráči do dvaceti let.

Melzer, který postupem do finále prodloužil svou vítěznou sérii na deset zápasů, vstoupil do zápasu lépe a vyhrál první set 6:4. Další dva ale získal třetí nasazený Djokovič 6:3 a 6:2. Za titul inkasoval prémii 44 100 eur z celkové dotace 323 250.

TOKIO
Muži:
Dvouhra - finále: Federer (1-Švýc.) - Henman (10-Brit.) 6:3, 6:3.
Čtyřhra - finále: Fisher, Phillips (3-Austr./USA) - Goldstein, Thomas (USA) 6:2, 7:5.
Ženy:
Dvouhra - finále: Bartoliová (1-Fr.) - Nakamuraová (Jap.) 2:6, 6:2, 6:2.
Čtyřhra - finále: Kingová, Kostaničová (USA/Chorv.) - Čchan Jung-jan, Čchuang Čchia-jung (Tchaj-wan) 7:6 (7:2), 5:7, 6:2.
TAŠKENT
Dvouhra - finále: Sun Tchien-tchien (Čína) - Tuljaganovová (Uzb.) 6:2, 6:4.
STUTTGART
Dvouhra - finále: Petrovová (4-Rus.) - Golovinová (Fr.) 6:3, 7:6 (7:4).
Čtyřhra - finále: Raymondová, Stosurová (1-USA/Austr.) - Blacková, Stubbsová (2-Zimb./Austr.) 6:3, 6:4.
METY
Dvouhra - finále: Djokovič (3-SČH) - Melzer (Rak.) 4:6, 6:3, 6:2.
Čtyřhra - finále: Gasquet, Santoro (Fr.) - Knowle/Melzer (3-Rak.) 3:6, 6:1, 11:9.

Reklama

Související témata: