Hlavní obsah

O Jágra je zájem, ale výměnou za drahého hokejistu

WASHINGTON/PRAHA

Zůstane český hokejista Jaromír Jágr ve Washingtonu? Tato otázka je stále předmětem spekulací. Capitals obdrželi několik nabídek k výměně nejlépe placeného hráče NHL, ale moc by si nepomohli. Týmy totiž nabízejí podobně drahé hráče a ušetřit jeden nebo dva milióny není cílem klubu z metropole Spojených států. Raději by mladou a perspektivní krev.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Zamyšlený Jaromír Jágr - vrátí se do Washingtonu?

Článek

Capitals by podle zdrojů deníku Washington Post rádi udělali podobný obchod, jako oni s Pittsburghem při Jágrově příchodu v červenci 2001. Tehdy obětovali tři nadějné hokejisty, nyní by údajně chtěli rovněž mladé hráče nebo práva výběru v draftu. Jenže Rangers se snaží vyměnit Erika Lindrose s platem 9,3 milionu dolarů nebo Pavla Bureho s desetimilionovým příjmem, tedy hráče, o které nemá Washington valný zájem.

"Nikdo mě zatím nekontaktoval, protože pokud bude mít klub zájem mě vyměnit, tak to bude dělat v tichosti. Kdyby se to hráč dozvěděl, neměl by z toho dobrý pocit," vyložil Jágr dnes v Praze svůj názor v rozhovoru s českými žurnalisty. "Novináři ale vyšťourají všechno, takže k jednání asi došlo. Já si myslím, že do draftu se nic nestane, ale jestli to opravdu budou chtít udělat, tak to udělají tam," doplnil.

Zahrát si se Strakou? To by bylo fajn

Je tudíž možné, že před víkendovým draftem v Nashvillu bude právě Jágr jednou z hlavních postav jednání generálních manažerů. Kladenský odchovanec však není v nejistotě sám. Podle Washington Post by mohli změnit dres i další dva čeští útočníci - Martin Straka z Pittsburghu a Radek Bonk z Ottawy.

"Nebylo by špatné si s Martinem (Strakou) znovu zahrát. Je to výborný hokejista, slyšel jsem na něj spoustu chvály, jak hrál na mistrovství světa. Překonal i vleklé problémy se zraněními," zamyslel se Jágr, dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru, nad tím, že by se cesty někdejších spoluhráčů z Penguins znovu sešly. Na staré dobré časy početné kolonie českých hráčů v Pittsburghu však podle něho nedojde.

Vzpomínky na Tučňáky

"Nedávno jsme se sešli na narozeninách u Jirky Šlégra a zavzpomínali na všechny ty akce a společné roky v Pittsburghu. Takové už to nikdy nebude, to se nedá vrátit," dodal téměř nostalgicky. Svůj cíl však Jágr vidí jasně - znovu se vrátit na pozici nejlepšího světového hokejisty.

"Cítím, že mám zase chuť do hokeje a vím, jak se zase mohu zpět nahoru dostat. Po třicítce to není snadné, tělo bolí více než jindy, ale nejtěžší je najít cestu, pak už záleží jen na vůli. Nesmíš vynechat, protože pak se to s tebou táhne. Chci navíc dokázat i lidem, že jsem ještě neskončil. A podobné kritiky jako v Pittsburgh-Tribune mě snad i pomohou. Už mě nebudou brát jako hvězdu, ale jako průměrného hráče. A já zase budu moci vyrazit nahoru," plánuje si.

Lavina a Letci shánějí gólmana

Generálnímu manažerovi Washingtonu Georgi McPheeovi komplikuje situaci fakt, že v příštím roce se bude jednat o nové kolektivní dohodě a kluby se před ní snaží snížit své rozpočty. Například Detroit se o Jágra nezajímá, neboť má starosti s prodloužením smluv se Stevem Yzermanem, Sergejem Fjodorovem a Darrenem McCartym.

Toronto zase touží po obránci Derianu Hatcherovi, který se může stát v červenci nechráněným volným hráčem. Hatcherův současný klub Dallas zase šetří peníze, aby ho v mužstvu udržel.

Další z bohatých klubů - Colorado - řeší po skončení kariéry Patricka Roye otázku gólmana a touží po Chabibulinovi. St. Louis se po neúspěších v play-off dostalo do podobné situace jako Washington a chce na platech spíše šetřit. Generální manažer Bobby Clarke z Philadelphie přivedl do týmu v poslední době velké posily, ale po odchodu Romana Čechmánka do Los Angeles musí řešit spíše otázku gólmanské jedničky.

Přechodná stanice

Podle Washington Post je pravděpodobnější, že by Jágr mohl změnit působiště až v průběhu nadcházející sezóny. Pokud se mu povede vstup do ročníku, mohl by se zájem o jeho služby výrazně zvýšit. Hráči samotnému by také zřejmě přišla k duhu změna obranného stylu Capitals za tým s útočnějším pojetím.

"Možná mi ty dva roky ve Washingtonu pomohly, než kdybych šel rovnou do Rangers. Kdo ví. Třeba to pro mne byla taková přechodná stanice, abych se nad sebou zamyslel a znovu si uvědomil, co chci dokázat," uzavřel Jágr filosoficky.

Reklama

Související témata:
  Bejlek - Blinkovová dnes 17 : 00
20240424T17 : 00:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová