Hlavní obsah

Finále Fed Cupu na dosah! Češky nedaly první den Němkám šanci

Aktualizováno

České tenistky mají na dosah finále letošního ročníku Fed Cupu. Po prvním semifinálovém duelu vedou ve Stuttgartu nad Německem 2:0. Petra Kvitová v sobotu jednoznačně přehrála Julii Görgesovou 6:3, 6:2 a druhý bod přidala Karolína Plíšková po vítězství 7:5, 6:3 nad Angelique Kerberovou. Vítězný bod může v neděli od 11:00 přidat v utkání jedniček Plíšková proti Görgesové, případně poté Kvitová proti Kerberové. Na závěr by se hrála čtyřhra. Vedení 2:0 na zápasy české tenistky ještě nikdy neztratily.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Karolína Plíšková nasázela v duelu s Angelique Kerberovou patnáct es.

Článek
Fotogalerie

Úvod nenasvědčoval tomu, že by Kvitová zápas zvládla tak hladce. Při podání Görgesové se nemohla trefit do returnu, ztratila servis a prohrávala 1:3. Od té doby se ale obraz hry změnil, česká tenistka začala hrát agresivněji a soupeřku přehrála.

"S novými míči jsem se cítila lépe na returnu, popošla si na druhý do kurtu a dostala jsem ji pod tlak. Hrála jsem víc konzistentně a od toho se to odvíjelo," řekla na kurtu Kvitová po 29. výhře ve Fed Cupu.

V prvním setu získala Kvitová pět her v řadě a pod kontrolou měla i vývoj druhé sady. České tenistce v ní pomohla Němka ve třetí hře třemi dvojchybami. Zápas pak pětinásobná fedcupová šampionka ukončila patnáctým vítězným míčem.

Plíšková nasázela patnáct es

Královna es, jak si Plíškové říká, se mohla spolehnout na servis. Nasázela patnáct es a nečelila ani jednomu brejkbolu. První set rozhodla v desáté hře při druhém setbolu, při kterém donutila Kerberovou chybovat. Ve druhém setu světová šestka Plíšková získala brejk v šestém gamu a poté využila třetí mečbol.

I Plíšková si připsala malé jubileum. Ve Fed Cupu vyhrála desátou dvouhru v kariéře a vylepšila si bilanci na 10:3. K tomu má na kontě čtyři vítězství v deblu.

Češky si v případě vítězství zahrají v listopadu finále v domácím prostředí a útočily by na celkově jedenáctý titul. Naposledy se radovaly předloni.

Nad Německem vyhrály sedm z dosavadních osmi zápasů. Soupeř uspěl jen v roce 1987, kdy měl v týmu Steffi Grafovou. Ve Stuttgartu se oba celky utkaly v únoru 2012 a ve čtvrtfinále na tvrdém povrchu Češky vyhrály. Posledním vzájemným duelem bylo před čtyřmi lety finále v Praze, kde Pálovy svěřenkyně zvítězily 3:1.

Fed Cup - semifinále
Stuttgart: Německo - Česko 0:2 po prvním dnu
Görgesová - Kvitová 3:6, 2:6
Kerberová - Karolína Plíšková 5:7, 3:6
Aix-en-Provence: Francie - USA 1:1 po úvodním dnu
Parmentierová - Stephensová 6:7 (3:7), 5:7
Mladenovicová - Vandewegheová 1:6, 6:3, 6:2

Reklama

Související témata: