Hlavní obsah

Vaidišová vyřadila v Moskvě světovou jedničku Mauresmovou

MOSKVA

Česká tenistka Nicole Vaidišová zvítězila ve čtvrtfinále turnaje v Moskvě nad světovou jedničkou Amélií Mauresmovou. Francouzskou hráčku porazila za téměř dvě a půl hodiny 1:6, 7:5 a 7:6, když předtím odvrátila tři mečboly. O postup do finále se Vaidišová utká s Ruskou Naděždou Petrovovou.

Článek

Sedmnáctiletá Vaidišová zdolala o deset let starší soupeřku podruhé za sebou, když navázala na červnové vítězství v osmifinále Roland Garros. Letos česká jednička Mauresmové podlehla jen na Australian Open a celkově s ní má vyrovnanou bilanci 2:2.

Zpočátku se přitom zdálo, že francouzská tenistka oplatí Vaidišové porážku z Paříže i s úroky. Úvodní set vyhrála držitelka čtyř letošních titulů ve dvouhře hladce 6:1 a ve druhém mířila za hladkým postupem. Česká tenistka, jež se vrátila v Moskvě na okruh WTA po dvoutýdenní pauze, pak ale zpřesnila hru a začala se prosazovat. V závěru sady čelila dvěma mečbolům, které odvrátila a esem si vynutila třetí set.

V něm sváděly tenistky urputnou bitvu. Ve čtvrtém gamu měla Mauresmová pět brejkbolů, ale ani jeden neproměnila. Na konci sady mohla Francouzka ještě jednou zápas ukončit, ale nevyužila ani třetí mečbol při podání své soupeřky.

V tie-breaku se ujala vedení jedenáctá hráčka světa. Na její úvodní fiftýn sice Mauresmová zareagovala bekhendem po čáře, ale Vaidišová si vyžádala záznam z moderního zařízení zvaného Jestřábí oko, který ukázal, že míč skončil v autu. Francouzka sice vyrovnala na 2:2, ale pak dvojchybou a dalším nevydařeným zásahem pomohla soupeřce k vedení 4:2. Vaidišová už šanci nepustila a za stavu 6:3 proměnila hned první ze tří mečbolů.

Šarapovová už nenastoupila

Česká tenistka tak má šanci bojovat o druhý letošní turnajový titul. Zvlášť poté, co dnes Kremlin Cup přišel o hlavní domácí hvězdu Marii Šarapovovou, která nenastoupila ke čtvrtfinálovému zápasu kvůli zranění pravé nohy. Na úkor letošní šampionky US Open nasazené jako číslo dvě tak prošla do semifinále bez boje její krajanka Anna Čakvetadzeová.

Šarapovová se fanouškům představila v jediném utkání. V prvním kole měla volný los a ve druhém vyřadila další Rusku Jekatěrinu Byčkovovou. "Bohužel nejsem schopná dnes hrát. Po prvním zápasu mě bolela kyčel, včera jsem nemohla ani chodit, natož trénovat. Nezbylo mi než odstoupit. Mrzí mě to, ale nic jiného se nedalo dělat," uvedla Šarapovová, která tak přišla o možnost usilovat o prémii 196 900 dolarů pro vítězku soutěže.

Benešová ve finále čtyřhry

V semifinále bude Vaidišová čelit ruské přesile, protože vedle Petrovové a Čakvetadzeové postoupila mezi poslední čtyři i Jelena Dementěvová. Čtvrtá nasazená díky dvěma vítězným zkráceným hrám vyřadila Švýcarku Patty Schnyderovou.

O titul ve čtyřhře bude usilovat Iveta Benešová, která společně s Ruskou Galinou Voskobojevoovu porazila dvakrát 6:4 izraelsko-italský pár Šahar Peerová, Mara Santagelová. Šanci na deblové finále má i další česká tenistka Květa Peschkeová, jež po boku Italky Francesky Schiavoneové postoupila do semifinále.

MOSKVA
Muži, dvouhra - čtvrtfinále:
Davyděnko (1-Rus.) - Mirnyj (Běl.) 6:3, 7:5, Santoro (7-Fr.) - Kohlschreiber (Něm.) 6:3, 7:5, Safin (Rus.) - Tipsarevič (Srb.) 7:6 (7:5), 3:6, 6:4, Kunicyn (Rus.) Clément (Fr.) 6:4, 6:2.
Muži, čtyřhra - 1. kolo:
Kunicyn, Tursunov (Rus.) - Kohlschreiber, Vik (Něm./ČR) bez boje.
Ženy, dvouhra - čtvrtfinále:
Vaidišová (8-ČR) - Mauresmová (1-Fr.) 1:6, 7:5, 7:6 (7:3), Čakvetadzeová (Rus.) - Šarapovová (2-Rus.) bez boje, Petrovová (5-Rus.) - Zvonarevová (Rus.) 7:5, 6:1, Dementěvová (4-Rus.) - Schnyderová (6-Švýc.) 7:6 (8:6), 7:6 (7:1).
Ženy, čtyřhra - čtvrtfinále:
Peschkeová, Schiavoneová (3-ČR/It.) - Klejbanovová, Pavljučenkovová (Rus.) 6:4, 2:6, 6:4.
Ženy, čtyřhra - semifinále:
Benešová, Voskobojevová (ČR/Rus.) - Peerová, Santangelová (Izr./It.) 6:4, 6:4.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články