Hlavní obsah

Vaidišová podlehla Petrovové, finále v Moskvě si nezahraje

Tenistce Nicole Vaidišové se nepovedlo korunovat úspěšné vystoupení na turnaji v Moskvě postupem do finále. V semifinále prohrála s pátou nasazenou Naděždou Petrovovou po setech 0:6, 6:4 a 6:7. Česká jednička tak přišla o možnost bojovat o sedmý titul v kariéře a otevřela cestu ruskému triumfu na Kremlin Cupu. O něj se s Petrovovou utká Anna Čakvetadzeová, jež vyřadila Jelenu Dementěvovou.

Článek

Českou vítězku bude mít alespoň čtyřhra. O titul se utkají Květoslava Peschkeová, která dnes postoupila do finále s Italkou Franceskou Schiavoneovou, a Iveta Benešová, jež nastupuje s Ruskou Galinou Voskobojevovou. Peschkeová může získat letos už čtvrtý deblový triumf.

Semifinálový zápas Vaidišové měl podobný scénář jako páteční souboj se světovou jedničkou Amélií Mauresmovou, tentokrát však odešla sedmnáctiletá Češka poražena. Petrovová vstoupila do utkání suverénně a uhrála prvních šest fiftýnů. Tenistky sice předváděly vyrovnané výměny, ale body sbírala především Ruska a nadělila soupeřce "kanára".

Vaidišová doplácela na nevynucené chyby, kterých v úvodním setu udělala 19, zatímco soupeřka jen dvě. Její silnou zbraní bylo naopak podání, ve čtvrtém gamu zahrála dokonce čtyři esa.

Petrovovou museli ošetřovat

Druhý set zahájila Vaidišová brejkem a karta se začala obracet. Petrovové se navíc ozvaly zdravotní potíže. Nejprve se chytala za hrudník, kde ji zlobil poraněný prsní sval, kvůli kterému v pátek nedohrála deblové čtvrtfinále. Za nepříznivého stavu 1:2 si nechala na kurtu ošetřit třísla a pokračovala s bandážemi na obou stehnech.

Vítězka ze Stuttgartu z minulého týdne a držitelka pěti letošních titulů se pak hůře pohybovala, čehož Vaidišová využívala a mířila za vítězstvím v setu. Přímým bodem z podání proměnila hned první setbol.

Rozhodující třetí sada trvala více než hodinu. Petrovová se při vedení 5:4 dopracovala celkem k šesti mečbolům, Vaidišová ale všechny odvrátila. Čistou hrou při svém podání si vynutila tie-break, v kterém už Ruska využila hned první ze tří mečbolů.

Petrovová postupem do finále zároveň zvýšila své naděje na účast v Turnaji mistryň. Vaidišová za své vystoupení v ruské metropoli inkasovala prémii 56 800 dolarů a 135 bodů do žebříčku WTA.

MOSKVA
Dvouhra - semifinále:
Petrovová (5-Rus.) - Vaidišová (8-Rus.) 6:0, 4:6, 7:6 (7:3), Čakvetadzeová (Rus.) - Dementěvová (4-Rus.) 7:5, 3:6, 6:0.
Čtyřhra - semifinále:
Peschkeová, Schiavoneová (3-ČR/It.) - Duševinová, Kirilenková (Rus.) 7:5, 7:5.

Reklama

Související témata: