Hlavní obsah

Slavné Wembley chce koupit americký miliardář

Londýn

Anglická fotbalová asociace se podle médií chystá prodat slavný londýnský stadion Wembley. Americký miliardář Shahid Khan, který vlastní londýnský fotbalový klub Fulhamu a tým amerického fotbalu Jacksonville Jaguars v NFL, za stadion nabízí údajně 800 miliónů až miliardu liber (asi 24,4 až 29 miliard korun).

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Anthony Joshua v bitvě s Josephem Parkerem ve wembley.

Článek

"Můžeme potvrdit, že asociace dostala nabídku za Wembley od Shahida Khana," uvedla asociace v prohlášení. Podle deníku The Sun by Khan zaplatil 600 miliónů ihned a dalších až 400 miliónů z příjmů ze zápasů. Asociace by většinu z těchto peněz měla dát na rekonstrukci stovek hřišť po celé zemi, do kterých chce investovat až půl miliardy liber.

Wembley patří mezi nejslavnější fotbalové stadióny světa. V letech 2000 až 2007 prošel původní ikonický stadión z roku 1923 totální rekonstrukcí za 750 miliónů liber (23 miliard korun). Pojme 90 tisíc fanoušků. Své domácí zápasy zde hraje anglické reprezentace a od loňska i Tottenham, jehož stadion je v rekonstrukci.

Využívá se i na jednorázové akce včetně evropských duelů NFL. Prodej stadionu by zřejmě znamenal častější zápasy zámořské soutěže v Evropě. Podle médií by dokonce mohl Khan přesunout svůj tým do Londýna a udělat z něj první klub NFL mimo Spojené státy.

Případný prodej by neón má hostit sedm zápasů včetně finále. Khan prý ani nemá v plánu na Wembley přesunout Fulham, za který hraje český reprezentant Tomáš Kalas.

Reklama

Související témata: