Hlavní obsah

Tenista Štěpánek se dává dohromady na novou sezónu

PRAHA

Český tenista Radek Štěpánek se chce na okruh ATP vrátit hned na začátku příštího roku. Letošní sezóna pro něj skončila už počátkem července po čtvrtfinále Wimbledonu, protože pak utrpěl vážné zranění zad a ztratil cit v ruce. V současné době si už pochvaluje, že se díky rehabilitaci jeho stav každým dnem lepší.

Foto: ČTK

Radek Štěpánek

Článek

Po pobytu ve Švýcarsku se Štěpánek vrátil domů a pokračuje v léčbě pod dohledem vyhlášeného fyzioterapeuta Pavla Koláře. "Myslím si, že bych teď mohl být tak na sedmdesáti osmdesáti procentech optimálního stavu. Chce to hlavně čas," popsal Štěpánek ČTK aktuální situaci.

Kvůli zdravotním problémům se na začátku srpna odhlásil z turnaje v Torontu a lékařská vyšetření pak odhalila, že se za jeho problémy s rukou skrývá zablokovaná krční páteř a vyhřezlá ploténka. Vážně mu hrozila operace. "Čtyři z pěti doktorů by mě operovali," charakterizoval svůj stav, v jakém byl před několika týdny.

Nakonec ale zvolil jinou cestu. "Po dohodě s docentem Kolářem jsme nakonec sáhli k alternativní léčbě a rozhodli se, že zkusíme ten nerv uzdravit rehabilitací," vysvětlil. Léčba zabrala, po měsíci od zranění konečně začal pociťovat zlepšení.

V Turnaj mistrů věřil

I se zdravotním handicapem sportuje a ani tenisovou raketu neobchází obloukem. "Snažím se udržovat tělo ve fyzickém procesu, abych nepřišel o všechno, co jsem natrénoval. Beru i raketu, aby si ruka vzpomněla na pohyby, na jaké byla zvyklá," uvedl.

Na nucené pauze dokázal najít i něco pozitivního, užil si chvíle s rodinou i přítelkyní Martinou Hingisovou. "Určitě mi to přineslo víc času na moje nejbližší. Na chvíli se ten vlak zpomalil a měl jsem čas se rozhlédnout," pochvaloval si štěstí v neštěstí.

Než se zranil, zažíval nejlepší sezónu v kariéře. Vyhrál turnaj v Rotterdamu a postoupil do wimbledonského čtvrtfinále, což byl jeho nejlepší životní výsledek na grandslamové akci. Po něm se vyšvihl na osmé místo světového žebříčku pro nasazování a už se viděl na Turnaji mistrů. "Byl jsem přesvědčený, že bych se do Šanghaje dostal, protože přede mnou byla halová sezona, která byla obvykle mým nejúspěšnějším obdobím roku," přiznal rodák z Karviné, že měl optimistické vyhlídky.

Davis Cup neřeší

Zranění však udělalo osmadvacetiletému tenistovi čáru přes rozpočet, musel se jen dívat, jak jeho soupeři sbírají body. "Snažil jsem se spíš věnovat svému problému, ale občas jsem tenis viděl a nebylo to nejpříjemnější," svěřil se tenista, který je momentálně v žebříčku čtrnáctý a na postu české jedničky ho vystřídal Tomáš Berdych.

Po nejdelší pauze ve své tenisové kariéře je odhodlaný vrátit se znovu do špičky. "Udělám všechno pro to, abych se vrátil ve stejné formě, jako jsem končil. Zase budu hrát s velkou chutí a touhou po vítězství."

Po odchodu Cyrila Suka z postu daviscupového kapitána se v srpnu objevily debaty kolem Štěpánkova návratu do týmové soutěže Davis Cupu. První kolo Světové skupiny čeká český tým v únoru příštího roku proti USA, ale Štěpánek se tímto směrem zatím nedívá. "Davis Cup v této chvíli vůbec neřeším, chci být hlavně stoprocentně fit," poznamenal.

Reklama