Hlavní obsah

Federer je extrémně unavený, Masters v Paříži hrát nebude

Nejlepší tenista současnosti Roger Federer nebude startovat na turnaji série Masters v Paříži, který v hale Bercy začal v pondělí. Čtyřiadvacetiletý Švýcar se po posledních triumfech v Madridu a rodné Basileji cítí unavený. "Ráno nám zavolal, aby nás informoval, že je extrémně unavený," řekl jeden z ředitelů turnaje Alain Riou. Federer v Paříži naposledy startoval před třemi lety.

Článek

Federer by se měl vrátit na kurty na Turnaji mistrů, který začne v Šanghaji 12. listopadu. Z Paříže se přitom v neděli kvůli zranění břišních svalů odhlásil i druhý hráč světa Rafael Nadal. Už dříve se účasti vzdali David Nalbandian, Andy Roddick a Ivan Ljubičič, takže ve francouzské metropoli bude chybět pět z nejlepších šesti tenistů žebříčku ATP pro nasazování do turnajů.

Slabší obsazení posledního letošního turnaje Masters zvyšuje naděje českého tenisty Tomáše Berdycha na obhajobu titulu. Výbornou formu ze závěru sezóny může využít také Chilan Fernando Gonzalez, jenž při posledních třech startech na turnajích ATP prohrál až ve finále. Dvakrát přitom podlehl suverénnímu Federerovi.

Pioline požaduje jako tresty zákazy

Papírově nejlepším tenistou v Paříži bude pátý hráč světa Rus Nikolaj Davyděnko. Organizátory posledního podniku sezony před Turnajem mistrů absence hvězd trápí. "Musíme se ptát sami sebe na příčiny a použít veškeré síly, aby byla přijata určitá opatření. Roky váhání a protichůdné zájmy vedou k této situaci," řekl Riou. Problémem je podle něj především termín Turnaje mistrů, který se koná krátce po skončení evropské halové sezóny.

Jeden ze šéfů turnaje však uznává, že Federer žádná pravidla neporušil. Každý hráč má právo odstoupit ze dvou podniků série Masters a Švýcar to letos udělal zatím jen v Hamburku. "Nemůžeme si na jeho přístup stěžovat. Byl připraven přijet, odpovídat na otázky novinářů a projít lékařskou prohlídkou, ale řekli jsme mu, že to není potřeba."

Druhý z turnajových ředitelů Cédric Pioline míní, že se situace musí do budoucna řešit. "Připadá mi, že pořadatelé turnajů mají více povinností než hráči. Potřebujeme systém sankcí a jako bývalý tenista vám můžu říct, že pokuty nefungují. Potřebujeme zákazy," řekl někdejší hráč nejlepší světové desítky.

Reklama

Související témata: