Hlavní obsah

Dva bratři v jedné lodi finále nepojedou. Pro nás to byl začátek, má jasno Martin Fuksa

Michal Osoba (Montemor-o-Velho)Sport.cz

Bratrské duo v jedné lodi se poprvé představilo na elitní světové scéně. Martin a Petr Fuksovi sice na světovém šampionátu na vysněné finále nedosáhli, ale třeba budou jednou na portugalský Montemor-o-Velho vzpomínat jako na odrazový můstek pro účast na olympiádě.

Foto: Ivana Roháčková

Petr Fuksa (vlevo) s bratrem Martinem v semifinále světového šampionátu.

Článek

O společné kariéře už sourozenci pod vedením táty Petra a dědy Josefa snili dlouho, v podstatě se čekalo, až o šest let mladší z bratrského dua doroste do dospělého věku. První test absolvovali už vloni právě v Montemor-o-Velho při Světovém poháru, letos společně vyhráli mistrovství republiky, v sobotu se představili na prvním společném světovém šampionátu.

Mnoho štěstí při něm nepobrali, na rozjížďku vyfasovali nejméně výhodnou devátou dráhu, po těsném postupu do semifinále v ní jeli znovu. K postupu mezi elitní devítku jim chyběla více než sekunda.

 

ZKUŠENOST! 🙏🏼 🌪Díky brácho! Tohle je náš start.. #11

Příspěvek sdílený Martin FUKSA (@mfuksa),Srp 25, 2018 v 11:04 PDT

„Ještě nemáme takovou kvalitu, abychom bojovali s těmi nejlepšími, a ještě s nepříznivými podmínkami,“ uznal zkušenější z deblkanoe Martin. Však má na kontě devět individuálních světových medailí včetně stříbra a bronzu z Portugalska.

„Pro nás to tady byl začátek. Na deblu jsme nijak extra netrénovali, ale cítili jsme se suprově. Někdo to může brát jako výmluvy, ale ta devátá dráha byla bohužel fakt nevýhodná,“ odkazoval Martin Fuksa na vítr od oceánu, který tradičně v odpoledních hodinách sílí.

Deblkanoisté na neolympijské pětistovce už nejedou B finále, bratři Fuksové tak zapíší jedenácté místo. „Hrozně mě mrzí, že jsme se nedostali do áčka, i kvůli bráchovi,“ přiznal Martin. „Teď jsme si vybrali to špatné a doufám, že příští rok budeme mít zase víc štěstí my,“ doplnil ho mladší sourozenec.

Reklama

Související témata: