Hlavní obsah

S del Bosquem se z Realu poroučí i Hierro

Trenér Vicente del Bosque dovedl Real Madrid k devětadvacátému ligovému titulu, už následující den po finálním kole španělské ligy mu ale vedení klubu oznámilo, že s ním dále nepočítá. A stejný ortel si vyslechl i kapitán 'Bílého baletu' Fernando Hierro.

Foto: ČTK

Fotbalisté Realu slaví zisk titulu, jejich kouč a kapitán si balí kufry.

Článek

Sportovní ředitel Realu Jorge Valdano rozhodnutí vedení lakonicky komentoval slovy: "Můžeme to definovat jako konec jednoho cyklu." Del Bosque několik hodin po jeho rozhodnutí opáčil: "K vysvětlení mého propuštění bylo použito až příliš mnoho abstraktních slov," řekl evidentně zklamaný kouč. "Prý je to konec jednoho cyklu. Ale to jsou jen prázdná slova," pokračoval.

Sám ale tvrdí, že jeden z nejluxusněji složených týmů historie opouští bez pohnutek. "Nebolí mne, že už nebudu pokračovat. Byl jsem tady spoustu let a byl jsem tady velmi šťastný," ohlédl se zpátky úspěšný kouč, který ještě nedávno vedl v Realu juniorské týmy.

Ještě předtím nastupoval v bílém dresu jako hráč. Na fotbal ale nezanevřel a podle svých slov v něm hodlá dál pokračovat. "Nechci být mimo. Zkusím najít něco, co by mě přitahovalo," prohlásil dvaapadesátiletý trenér.

Kouč se s nespokojeností netajil

Del Bosquemu údajně vadilo, že na tom není finančně alespoň podobně jako jeho hvězdy i vysoké nároky zmlsaného vedení. Proto s dalším setrváním váhal už pár hodin den poté, co Realu pomohl k devětadvacátému titulu v klubové historii.

"Nevím, jestli budu pokračovat nebo ne," řekl v pondělí krátce po poledni nejúspěšnější španělský kouč v rozhovoru pro stanici Telemadrid. "Je těžké ve fotbale potěšit všechny, zejména v takovém klubu, jako je Real Madrid," dodal.

Hierro odchází po 14 letech

Po čtrnácti sezónách opouští klub i legendární španělský reprezentant Fernando Hierro. V Realu mu měl vypršet kontrakt na konci června, obecně se ale očekávalo, že vedení klubu nabídne fotbalovému internacionálovi její prodloužení o další sezónu.

"Hierrova kariéra se blíží k zenitu a podle nás přišla nejlepší chvíle se s ním rozloučit," objasnil rozhodnutí klubových bossů Valdano. Podle něj je čas probrat kádr a provést v něm určité změny.

Současně ale Valdano připustil, že rozhodování o odchodu dvou klíčových postav Realu nebylo zrovna veselé. "Nebyl to snadný den, museli jsme dát sbohem dvěma mužům, kteří se stali symboly našeho klubu," řekl Valdano.

Pětatřicetiletý Hierro odstartoval svou kariéru ve Valladolidu, do madridského velkoklubu přišel v roce 1989. Během svého působení v dresu 'Bílého baletu' se podílel na zisku pěti ligových titulů a třikrát se radoval z triumfu v Lize mistrů.

Hledá se náhradník

Brzy po odvolání proslulého kouče se rozběhly spekulace, kdo del Bosqua na lavičce Realu nahradí. Podle agentury AP je největším favoritem na post hlavního kouče současný asistent Manchesteru United Portugalec Carlos Quieroz.

"Zatím to nemohu nijak komentovat, mám v Manchesteru stále platnou smlouvu. Je to hypotetická úvaha, ale trénovat Real by pochopitelně byla velká výzva," řekl portugalský kouč.

Kromě Quieroze vedení Realu ale údajně uvažuje také o angažování Fabia Capella z AS Řím. Šéf italského klubu Franco Sensi by odchod kouče uvítal. "Radostí bych udělal přemet, pokud by Capello odešel do Realu. Je to divný člověk a nebylo dobré, že jsme mu prodlužoval smlouvu," řekl Sensi.

Třetím kandidátem na post kouče novopečeného španělského mistra by měl být José Mourinho, který letos Porto dovedl k vítězství v Poháru UEFA i portugalskému titulu.

Reklama

Související témata: