Hlavní obsah

Silou vůle doplaval Micka na MS šestý, štafeta byla sedmá

Chang-čou

Plavec Jan Micka skončil na mistrovství světa v krátkém bazénu šestý v závodě na 1500 metrů volný způsob. Při první finálové účasti v pětadvacítce na vrcholném světovém podniku o dvě místa vylepšil pozici z rozplavby a vyrovnal české maximum, o které se na MS v čínském Chang-čou postarala kraulařka Barbora Seemanová na stovce. Seemanová dnes skončila s českou kraulařskou štafetou sedmá na 4x50 metrů, ve finále plavkyně znovu posunuly národní rekord.

Foto: ČSPS/Martin Sidorják

Český reprezentant Jan Micka.

Článek

Třiadvacetiletý Micka byl na posledních dvou MS v krátkém bazénu ve své hlavní disciplíně desátý. Už postup do finále pro něj znamenal jistotu vylepšení tohoto výsledku. Dnes plaval bezmála o pět a půl sekundy rychleji než v sobotních rozplavbách a nechal za sebou Maďara Akose Kalmara a Američana Zanea Grothea.

Na světové scéně tak dosáhl nejlepšího umístění v životě, jeho maximem bylo dosud osmé místo z loňského MS v Budapešti. "Jsem rád, že jsem se dokázal posunout z osmé příčky, ze které jsem se s odřenýma ušima dostal do finále. Je to můj druhý čas historie," uvedl Micka v tiskové zprávě. Časem 14:27,73 zaostal o necelé tři sekundy za vlastním českým rekordem, který si nedávno vylepšil v Plzni.

V první třetině závodu se dokonce pohyboval na medailových příčkách. "V závěru už mi docházely síly, hodně to bolelo a plaval jsem silou vůle," vykládal Micka, který krátký bazén zrovna nemiluje. "Není to nic pro mě, protože ztrácím proti svým soupeřům na obrátkách. Na obrátky jsem se hodně soustředil a byly lepší než včera v rozplavbě," dodal.

Štafeta se zlepšila

České kraulařské kvarteto dopadlo na tomto MS stejně jako to, které plavalo polohovou štafetu na 4x50 metrů. Simona Kubová a Anika Apostalonová si tak podruhé připsaly sedmé místo ve štafetách. Tentokrát je doplnily Seemanová a Barbora Závadová. Ve finále Češky dohmátly v čase 1:38,24, čímž o rovných osm desetin vylepšily národní rekord z ranní rozplavby.

"Všem se nám to líbilo. Oproti ránu jsme se zlepšily a nebyly jsme poslední, takže bomba," zářila štěstím Seemanová. Štafety má ráda i její zkušenější kolegyně Kubová. "Jsem raději, když nemusím plavat znak. A jsem taky moc ráda, že jsem se po pěti letech zlepšila na padesát metrů kraul," řekla česká znakařka. V této štafetě zvítězily Američanky.

Reklama