Hlavní obsah

Malajsie nechtěla na plaveckém šampionátu Izraelce a přišla o pořadatelství

Mezinárodní paralympijský výbor odebral Malajsii pořadatelství letního mistrovství světa handicapovaných plavců, protože odmítla umožnit účast reprezentantům Izraele. Šampionát, který bude zároveň kvalifikací na paralympijské hry v Tokiu v příštím roce, se měl konat na přelomu července a srpna v Kuchingu. Paralympijský výbor pro něj nyní hledá náhradní dějiště. Zájemci se mohou hlásit do 11. 2.

Foto: ČSPS/Martin Sidorják

Ilustrační foto.

Článek

"Všechny světové šampionáty musejí být přístupné pro všechny sportovce a národy tak, aby na nich mohli soutěžit bezpečně a bez jakékoli diskriminace," uvedl šéf paralympijského hnutí Andrew Parsons po zasedání výboru v Londýně. "Jestliže pořadatelská země vyloučí z účasti nějaký národ z politických důvodů, nemáme jinou možnost než se poohlédnout po jiném hostiteli," citovala jej agentura Reuters.

Izraelci rozhodnutí uvítali. "Je to vítězství hodnot nad nenávistí a fanatismem, silné vyjádření ve prospěch svobody a rovnosti. Díky za statečné rozhodnutí," uvedl na Twitteru mluvčí ministerstva zahraniční Emmanuel Nahšon.

Účast izraelským handicapovaným plavcům tento měsíc zakázala vláda Malajsie, která oznámila, že nebude pořádat žádnou akci s účastí Izraelců. Asijská země s převážně muslimským obyvatelstvem neudržuje s Izraelem diplomatické ani obchodní vztahy, podobně jako více než tři desítky zemí většinou z arabského světa. Jejich reprezentanti se často odmítají utkávat se sportovci z Izraele.

Když předloni Malajsie získala pořadatelství MS handicapovaných plavců, byl podle Parsonse paralympijský výbor ujišťován, že se budou moci zúčastnit všechny země a bude jim zaručena bezpečnost.

Reklama

Související témata: