Hlavní obsah

Kandidáti ZOH 2010: Mozartův Salcburk

PRAHA

V Praze rozhodne výkonný výbor Mezinárodního olympijského výboru o pořadateli zimní olympiády v roce 2010. Definitivní verdikt kongresu MOV padne ve středu. Od pondělí vám představujeme vždy jedno ze tří kandidátských měst. Po Vancouveru přišla řada na rakouský Salcburk.

Foto: Internet

DEFAULT TITLE

Článek

Salcburk, rodiště Wolfganga Amadea Mozarta, sní o pořádání XXI. zimní olympiády v roce 2010. Pokud se vyplní touha 78 procent Rakušanů, kteří dle posledních průzkumů této vizi fandí, a Mezinárodní olympijský výbor (MOV) ve středu město vybere, stal by se Salcburk druhým dějištěm ZOH v této alpské zemi - olympiády v roce 1964 a 1976 dvakrát hostil Innsbruck.

Dle expertů však kandidatura Salcburku o kousek zaostává za kanadským Vancouverem. Pro město nad řekou Salzach sice hovoří bohatá sportovní tradice, zkušenost s turismem i nádherná okolní příroda, ale za zápory jsou považovány návaznost na ZOH 2006 v italském Turíně a také fotbalové Euro 2008, jež zavítá i na nově postavený salcburský stadion.

Nicméně i taková monstrózní akce, jakou bude ME ve fotbale 2008, bledne ve srovnání s náklady na pořádání her. Dle agentury APA by olympiáda stála asi šestkrát více, rozpočet nyní dosahuje 915 milionů dolarů. Dalšími financemi, též v řádech stovek milionů eur, je pamatováno na obnovu a výstavbu infrastruktury. Komise MOV přesto zhodnotila rozpočet jako "podceněný".

Přímo v Salcburku, kde žije 150.000 obyvatel, se má hrát turnaj v hokeji a curlingu, jenž málem zhatil přípravy olympiády. Kolegové z Kitzbühlu, z druhého regionu a ráje sjezdařského i akrobatického lyžování, byli po přesunutí metané do Salcburku tak rozhořčeni, že pohrozili odstoupením od spolupráce.

Třetí oblastí je Amadé, v jehož městech Flachau, Bischofshofen a Altenmarkt proběhnou soutěže v klasickém lyžování, biatlonu a snowboardingu. Všechny bruslařské soutěže mužů i žen přivítá Hallein-Rif.

Mozart a sněhová koule

Návrh pořádat zimní hry v Salcburku 2010 dostal oficiální podobu v březnu 2001. Za maskota akce byl vybrán Snowmo - jméno i jeho podoba vznikly jako kombinace Mozarta a sněhové koule, vytvořená devítiletou holčičkou.

Mediální záštitu nad ZOH převzal fenomenální Hermann Maier. "S radostí jsem se toho ujal a doufám, že vás všechny za pár let uvidím v Salcburku," začal Herminátor lobbovat na únorovém MS ve Svatém Mořici. Kdyby jeho pozvánku vzaly masy fanoušků vážně, mohl by se Salcburk dostat do potíží - k ubytování nabízí oblast jen 69.000 hotelových pokojů, což je, spolu s menší podporou souběžné paralympiády, další slabinou rakouského projektu. Kladem je naopak nedaleké letiště, bezpečnost a finanční i kulturní bohatství země pod Alpami.

Historie Salcburku sahá až k roku 476, kdy bylo zničeno římské Iuvavum, navazující na původní keltské osídlení. Roku 798 zde bylo zbudováno arcibiskupství a v roce 1077 vystavěn hrad Hohensalzburg, který dal jméno městu i celé spolkové zemi.

Zítra těsně před volbou si přečtěte představení posledního z kandidátských měst - korejského Pchjongčchangu.

Reklama

Související témata: