Hlavní obsah

Test vyšel, Šmídová pokračuje s Fenclovou ve třídě 470

Pavel NovotnýSport.cz

Jachtařka Lenka Šmídová bude bojovat o účast na letních olympijských hrách v Pekingu ve dvojposádkové třídě 470. Ostrý test s novou kosatnicí Veronikou Fenclovou při regatě Světového poháru v Miami vyšel a česká posádka bude společnými silami usilovat o nominaci do Číny.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Jachtařka Lenka Šmídová (vpravo) se svou novou kosatnicí Veronikou Fenclovou.

Článek

Šmídová se musela vzdát spolupráce s Američankou Elizabeth Kratzigovou, která usilovala o české občanství. Kvůli neustálým odkladům novely zákona ale prakticky padla možnost, že by jej získala do olympijské kvalifikace. Nejúspěšnější česká jachtařka proto zalovila v domácích vodách a v polovině prosince minulého roku oslovila Fenclovou, s níž ještě nedávno soupeřila ve třídě Evropa.

"Konec spolupráce s Elizabeth mě dost zarmoutil. Ale musela jsem jít dál, potřebovala jsem vyzkoušet nového člověka do posádky. Veronika byla jasnou volbou, pak už bych snad přemýšlela o přechodu na třídu Laser Radial," líčila Šmídová při středečním setkání s novináři na pražské Kampě.

Rozhodnutí padlo během tří týdnů, následovala krátká společná příprava a poté už křest ohněm. "Postavily jsme se na start závodu SP po dvanácti dnech tréninku, což považuji za unikátní. Soupeři také měli pěkný strach, jak to vůbec zvládneme, Veronika totiž ve třídě 470 nikdy nejezdila. Zpočátku to nebylo jednoduché, nedostatek zkušeností byl znát, ale v poslední rozjížďce už to klapalo. Foukal slabší vítr, Veronika měla lehčí úlohu a mohla se koncentrovat i na taktiku a další věci," vyprávěla Šmídová.

Nováček se učil mluvit

Pro její novou parťačku prý bylo nejtěžší 'naučit se mluvit'. "Přišla jsem si jako začátečník, Lenka s trenérem do mě každý den hustili nové informace. Nejtěžší ale bylo začít mluvit. V jednoposádkové lodi si člověk povídá jen sám pro sebe, nebyla jsme zvyklá na komunikaci s parťákem," vysvětlovala šestadvacetiletá naděje českého jachtingu.

V konkurenci kompletní světové špičky se nové dvojici podařilo vybojovat solidní osmé místo. Finálovou rozjížďku, do níž postupuje jen deset nejlepších, dokonce české jachtařky vyhrály. "Veronika mě překvapila. Byla  v pohodě, nerozhodilo ji ani to, když šla v první rozjížďce kvůli technické závadě přes palubu. Prostě se vyškrábala zpátky do lodě a pokračovala dál," chválila Šmídová svou kosatnici.

Spolupráce byla bez problémů, ostřejší slova prý ale přesto padla. "Při závodu něco zaznělo, ale nebylo to přímo na mě, spíš takový ventil vypjatější situace. Chyby jsme si vyříkaly vždy po rozjížďce a pokračovaly dál," prozradila Fenclová.

Hledají zahraničního experta

Jachtařský svět s napětím očekává letošní MS v Portugalsku, z něhož se kvalifikují dvě třetiny posádek pro olympijskou regatu. Zbytek dostane šanci na světovém šampionátu 2008, obě Češky ale věří, že v boji o letenku do Pekingu uspějí už v prvním kole. "Konkurence není tak daleko, abychom ji nemohly dohnat. Do první kvalifikace zbývá půlrok, máme čas se sjet. Po Miami vidím šance na olympijské hry velmi dobře, máme ty nejvyšší ambice," tvrdí odhodlaně Šmídová.

K úspěchu by měl pomoci i kvalitní zahraniční trenér, kterého si chtějí české jachtařky najmout. "Třída 470 je technicky neskutečně náročná. Můžete být sebelepší jachtař, ale bez špičkové znalosti seřízení lodi nemáte šanci. Potřebujeme člověka, který nám před závodem koukne do plachet a řekne co a jak. Svého člověka už máme vyhlídnutého, ale zatím nebudeme nic prozrazovat, ještě nerozvázal spolupráci s jedním svazem," uzavřela Šmídová.

Reklama