Hlavní obsah

Šmídové její dnešní parťačka šlapala na paty

Dvě nejlepší české jachtařky svedl dohromady osud po nuceném rozchodu Lenky Šmídové s Američankou Elizabeth Kratigovou. Stříbrná medailistka z olympiády v Aténách nyní brázdí vody na palubě lodi třídy 470 s Veronikou Fenclovou, s níž ještě nedávno sváděla boje ve třídě Evropa.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Jachtařka Lenka Šmídová (vpravo) se svou novou kosatnicí Veronikou Fenclovou.

Článek

Fenclové se spoluprací se Šmídovou splnilo dávné přání. "Třídu 470 jsem chtěla jezdit, ale nebylo s kým. Proto bylo mým cílem probojovat se na olympijské hry ve třídě Laser Radial. Nabídka od Lenky se ale nedala odmítnout," vyprávěla šestadvacetiletá jachtařka při oficiálním představení nové posádky.

Obě sportovkyně se znají dlouhou dobu, takříkajíc na jedné lodi spolu ale nebyly. "Znaly jsme se dobře, ale byl to jiný vztah. Teď se budeme muset kamarádit," líčila se smíchem Šmídová. Na vodě se příliš často nepotkávaly, ale pokud ano, dokázala Fenclová svou soupeřku potrápit. "Na českých vodách mi dost šlapala na paty. Na první bójce často točila jako první, ale pak jsem jí většinou dostala na 'zaďák'," dodala nejúspěšnější česká jachtařka.

Kruciální zkouškou nové posádky byla lednová regata Světového poháru na Floridě. Podmínky byly jasné. Pokud uspějí, budou dál usilovat o Peking ve třídě 470. Jinak by šla každá svou cestou ve třídě Laser Radial. Osmé místo z Miami ale potvrdilo, že se ve světové špičce neztratí. Přitom proti - bez jediné lodě - kompletní elitě nastoupily po necelých dvou týdnech společné přípravy.

Fenclové prý zpočátku dělal problém pohyb v lodi. "Zpočátku nevěděla, kam šlápnout. Pořád se o něco bouchala, tolik modřin jsem na jednom člověku ještě neviděla," kroutila hlavou Šmídová, jejíž rychlokurz ale přinesl ovoce. "Začátky byly krušné, ale Veronika to zvládla," doplnila.

Reklama