Hlavní obsah

Dálková plavkyně Pechanová chce na MS minimálně do desítky

Takřka dva týdny tréninku má v Austrálii za sebou nejlepší česká dálková plavkyně Jana Pechanová, která bude v neděli v závodu na pět kilometrů na mistrovství světa v Melbourne obhajovat pátou pozici z minulého šampionátu. Pechanová, která má ve své sbírce už dvě stříbrné medaile z MS, chce skončit nejhůře do desátého místa také na dvojnásobné trati, která ji čeká příští týden v úterý.

Článek

Pechanová se i s ostatními dálkovými plavci připravovala na Gold Coastu poblíž Brisbane, odkud se do Melbourne přesunula ve středu. Při desetidenním tréninku ji zaskočilo velké teplo. "A dusno. Voda v bazénu měla devětadvacet stupňů, v moři kolem šestadvaceti. To je spíš na dovolenou a na surfování," uvedla z Austrálie v rozhovoru pro ČTK. I proto přivítala chladnější prostředí v moři u Melbourne, kde se závody poplavou.

Závěrečná příprava prý proběhla bez problémů, vicemistryně světa na pět kilometrů z Barcelony 2003 a na deset kilometrů z Dubaje o rok později má naplaváno asi 100 kilometrů. "Ale pocitově to není nic moc, i když kouč tvrdí, že plavu rychle," připomněla slova reprezentačního trenéra Zdeňka Tobiáše. "Nevím, na čem jsem, necítím v sobě žádnou velkou rychlost, i když jsem momentálně hodně v pohodě," řekla.

Přihlásila se na všechny tratě včetně maratonu na 25 kilometrů. Zda do něj příští týden v sobotu nastoupí, to se ale rozhodne až podle výsledků ostatních závodů. Soupeřky si zatím nehlídá. "Nejsem ten typ, kdo běží k internetu a hledá startovky. Jestli chci medaili, musím porazit všechny," prohlásila. "No jo, medaile, to by bylo super," zasnila se.

Pechanová navštívila klokany a chce na olympiádu 

Během závěrečného soustředění si udělala rovněž čas na zábavu a vedle občasného surfování na vlnách se vypravila také na výlet ke krokodýlům, koalům a klokanům. "Jeden mě kousnul do dlaně. Byl nějakej nenasytnej," vykládala s úsměvem Pechanová. Ale na plavání to prý vliv mít nebude. "Nejsem přeci žádná květinka," dodala.

Dálkovému plavání před bazénovým dala závodnice brněnské Komety přednost kvůli případné účasti na olympijských hrách v Pekingu, kde se závod na 10 km poplave poprvé v historii. Původně mělo být MS v Melbourne prvním nominačním kláním, ale mezinárodní federace tuto možnost zrušila. "Poprvé o olympiádu poplaveme za rok," připomněla Pechanová MS v dálkovém plavání v Seville na konci dubna.

Vedle Pechanové je v Melbourne také Rostislav Vítek, který by měl nastoupit rovněž do všech závodů na 5, 10 a 25 kilometrů. Další český závodník Jakub Fichtl má v plánu obě kratší tratě.

Reklama