Hlavní obsah

Plavkyně Pechanová zopakovala na MS páté místo

MELBOURNE

Pátou pozici obhájila Jana Pechanová na mistrovství světa v Melbourne v závodu dálkových plavkyň na pět kilometrů. Dvojnásobná vicemistryně světa prohrála boj o bronz až v závěrečném finiši čtyř žen o půl sekundy. Počtvrté za sebou vyhrála na této trati na MS Ruska Larisa Ilčenková, další medaile si rozdělily její krajanka Jekatěrina Seliverstovová a domácí plavkyně Kate Brookesová-Petersonová.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jana Pechanová s maminkou

Článek

Mezi muži se rovněž počtvrté za sebou radoval z vítězství Němec Thomas Lurz, který v dramatickém závěru porazil Rusa Jevgenije Dračeva o 1,1 sekundy. Třetí pozici obsadil Řek Spyridon Gianniotis. Jediný Čech na startu Jakub Fichtl byl osmnáctý se ztrátou 50 sekund na vítěze.

Nedělní závod byl ovlivněn obtížnými podmínkami, plavci bojovali zejména s vlnami, hejny medúz, muži vinou pozdějšího startu s větrem a všichni v neposlední řadě i tvrdě mezi sebou, na což si mnoho plavců v cíli stěžovalo. Ilčenková dokonce polovinu závodu absolvovala bez brýlí, které jí některá ze soupeřek skopla.

Pořádný masakr

"Byl to největší masakr, který jsem v kariéře zažila," řekla v rozhovoru pro ČTK Pechanová, která prý zahlédla i jednu velkou medúzu. "A v prvním kole u bójky jsem se navíc málem utopila. Ale opravdu," dušovala se česká plavkyně. "Zajímavé bylo, jak se všechny holky před závodem měly rády, přály si hodně štěstí. Ale dnes šly všechny úsměvy stranou. Byl to velký boj od první minuty," uvedla zkušená Ilčenková.

Pechanová obsadila pátou pozici na minulých dvou šampionátech, v závěrečných metrech ji dnes ještě porazila nakonec čtvrtá Němka Britta Kamrauová-Coresteinová. Před závodem hovořila česká závodnice o plánu skončit do desáté pozice. "Jasně, že jsem nakonec za to páté místo ráda, protože se mi neplavalo vůbec dobře, ale když to byl takový kousek, tak mě to mrzí," líčila do telefonu.

Problémem podle Pechanové byl krátký okruh, tudíž k první bójce připlavaly závodnice najednou. "Balík se vrhnul na bójku, bylo to úplně na milimetry. Hodně jsem schytala, ale také pár ran rozdala," pokračovala s tím, že ale právě na čtyřech obrátkách ztrácela. Velmi časté prý bylo tahání za ruce a mlácení lokty pod vodou. Do cíle plavala Pechanová na třetí pozici, ale právě atak zezadu ji rozhodil.

Pechanová stihla i formule 

"Regulérně mě tam někdo chytil za nohu a přitáhl zpátky," rozčilovala se Pechanová. Prý to rozhodčí zaregistrovali. "Ale prý nikoho nemohli diskvalifikovat, když to pod vodou nebylo pořádně vidět," zlobila se plavkyně, kterou čeká ještě závod na dvojnásobné trati. "To by mohlo být roztahané a lepší," dodala.

Náladu před závodem si Pechanová zlepšila i tím, že navštívila kvalifikaci vozů formule 1 na úvodní závod letošního ročníku mistrovství světa, Velkou cenu Austrálie právě v Melbourne, kde se koná mistrovství světa v plaveckých sportech. "Bylo to parádní, skvělé, jedinečné," nešetřila superlativy. Na vlastní oči viděla formule poprvé. "Byl to fantastický pocit tam sedět a vidět to," řekla.

Muži - 5 km:
1. Lurz (Něm.) 56:49,6, 2. Dračev (Rus.) 56:50,7, 3. Gianniotis (Řec.) 56:56,6, 4. Hervas (Šp.) 57:00,9, 5. Schelvis (Niz.) 57:01,7, 6. Červinskij (Ukr.) 57:06,0, 7. Browne (Austr.) 57:07,3, 8. Ferretti 57:09,0, 9. Ercoli (oba It.) 57:10,0, 10. Hurst (Austr.), Hein (Něm.) a Gercsak (Maď.) všichni 57:11,5, ...18. Fichtl (ČR) 57:39,6.
Ženy - 5 km:
1. Ilčenková 1:00:41,3, 2. Seliverstovová (obě Rus.) 1:00:43,6, 3. Brookesová-Petersonová (Austr.) 1:00:47,6, 4. Kamrauová-Coresteinová (Něm.) 1:00:47,7, 5. Pechanová (ČR) 1:00:48,1, 6. Okimotová (Braz.) 1:00:48,7, 7. Paoloniová (It.) 1:00:50,1, 8. Berglundová (Švéd.) 1:00:50,3, 9. Kozamerniková (Slovin.) 1:00:50,8, 10. Requenaová (Šp.) 1:00:50,8.

Reklama