Hlavní obsah

Kanoisty vylekal během přípravy v Brazílii aligátor

PRAHA

Netradiční kulisu bude mít zářijové mistrovství světa ve slalomu na divoké vodě v Brazílii. Na vlastní oči se o tom přesvědčili čeští kanoisté, kteří se minulý týden vrátili z dvoutýdenního přípravného kempu, v jehož rámci si vyzkoušeli i jeden závod.

Článek

Trať ve Foz D’Iguassu je postavena na vodním toku, který byl vybudován za účelem migrace ryb. Jenže k vidění jsou i jiná zvířata. „V místech, kde se závodníci rozjížděli, byl i aligátor,“ popisuje šéftrenér reprezentace Jiří Pultera.

Až se svými svěřenci na šampionát pojede, vydatné divácké podpory se asi kanoisté nedočkají. „Je to uprostřed ničeho,“ přibližuje kouč oplocený areál. V jeho okolí jsou ale k vidění zajímavé věci. „Asi deset kilometrů daleko jsou krásné vodopády,“ popisuje Pultera. Architektonickým skvostem je nepříliš vzdálená vodní elektrárna. „Každou ze dvaceti turbín protéká tak pět Vltav,“ líčí kanoista Stanislav Ježek. „Má celkově sedmkrát větší výkon než Temelín,“ doplňuje.

Kameny v řece byly zase nezvykle ostré. „Jako z lomu. Jeden nám udělal díru v lodi,“ posteskl si Ondřej Štěpánek z posádky mistrů světa na deblkanoi. Pozitiva cesty do Brazílie ale převážila. „Bylo to nákladné, ale jet až rovnou na šampionát by bylo riziko,“ vykládal Pultera o akci, kde s výjimkou odpočívající Hilgertové byla kompletní reprezentace.

Reklama