Hlavní obsah

Ukrajinský kouč nesmí za napadení dcery šest let trénovat

MELBOURNE

Šestiletým zákazem činnosti potrestala Mezinárodní plavecká federace FINA ukrajinského trenéra Michaila Zubkova za to, že během mistrovství světa v Melbourne fyzicky napadl svou dceru. Disciplinární komise v sobotu rozhodla, že osmatřicetiletý kouč porušil etický kodex FINA a pošpinil pověst plaveckého sportu.

Článek

Zubkov, jenž v roce 1988 na olympiádě v Soulu skončil čtvrtý v polohovém závodě na 200 metrů, ihned po incidentu přišel o akreditaci na šampionát. Proti sobotnímu trestu, který mu zakazuje působit ve všech svazech sdružených pod hlavičkou FINA, se může odvolat.

Kvůli incidentu nařídila policie v Melbourne bývalému sovětskému reprezentantovi, aby se držel od své dcery nejméně 200 metrů daleko. Soud posléze toto opatření zrušil na základě výpovědi osmnáctileté Kateryny. Podle ní otcovo chování nesouviselo s tím, že se jí nepovedlo postoupit v žádném ze tří startů do finále.

"Nutil mě, abych se rozešla s přítelem, tak jsem mu řekla, co si o tom myslím, a to ho rozčílilo. Ale nikdy by mi neublížil, má mě moc rád. Byla to i moje chyba. Potřebuji ho jako tátu i jako trenéra," řekla po jednání u soudu Zubkovová, která ze soudní síně odešla s otcem ruku v ruce.

Reklama