Hlavní obsah

Nesrovnalosti kolem Thorpova dopingového testu se vyšetřují

MELBOURNE

Obvinění bývalé plavecké hvězdy Iana Thorpa z dopingu zahýbalo atmosférou v závěru mistrovství světa v Melbourne. Slavný závodník v sobotu usedl na tribunu mezi někdejší kolegy z australské reprezentace a sledoval průběh předposledního dne šampionátu. K informacím deníku L'Equipe se nevyjádřil, hodlá však veřejně vystoupit v neděli na tiskové konferenci.

Foto: archiv

Ian Thorpe pózuje s medailemi z MS v japonské Fukuoce.

Článek

Podle francouzského listu měl pětinásobný olympijský šampión loni v květnu pozitivní test na anabolický steroid testosteron a růstový hormon.

Australská antidopingová agentura (ASADA) případ vyšetřuje a Thorpe prý souhlasil, že bude spolupracovat a poskytne jí potřebné informace. "Nejde o podezření z dopingu. Zprávy v médiích, že sportovec neprošel kontrolou, nejsou pravdivé," řekl šéf ASADA Richard Ings, aniž by uvedl jméno sportovce.

Výsledky nebyly věrohodné

Podle L'Equipe dostala loni ASADA zprávu o Thorpově pozitivním testu, ale protože prý výsledky testů nebyly vědecky věrohodné, plavce nepotrestala. Mezinárodní federace FINA dnes potvrdila informace listu, že se případem zabývala a proti rozhodnutí ASADA se odvolala k mezinárodní arbitráži CAS. Podle svých zásad však neuvedla, kterého plavce se kauza týkala. FINA zdůraznila, že nešlo o "pozitivní test, ale nezvyklý výsledek zkoušky, který bylo třeba prozkoumat".

"Ian je z toho v šoku. Musí to být, jako když do vás udeří blesk," řekl novinářům šéf australského plavání Glenn Tasker poté, co se funkcionáři národní asociace kvůli článku v L'Equipe narychlo sešli. Pětadvacetiletý Thorpe měl prý zase schůzku se svými právníky. Jeho trenérka Tracey Menziesová novinářům řekla, že o nesrovnalostech u žádného dopingového testu neví.

Nejen představitelé australského plavání se zlobili, že se informace v této podobě objevila v médiích. "Bezdůvodně to může zničit něčí kariéru, to je na tom nejhorší. Vyšetřují to určití lidé a nejprve bychom se měli něco dozvědět od nich, než poškodíme někoho, kde je výjimečný sportovec a báječný kluk. Podle mě je mimo podezření," řekl agentuře Reuters Jacco Verhaeren, trenér Thorpova velkého rivala Pietera van den Hoogenbanda.

Thorpovo soukromí bylo narušeno

L'Equipe kritizoval i Tasker. "Někdo pustil ty informace a Thorpovo soukromí bylo ohromně narušeno. Nevíme, odkud to uniklo, ale věříme, že FINA s tím něco udělá. Pokud ta informace pochází od někoho z (dopingové) agentury, je to velmi, velmi špatné," řekl šéf australských plavců s tím, že za Thorpem stojí na 1000 procent.

Slavnému plavci vyjádřil podporu i australský premiér John Howard. "Nemám v úmyslu reagovat na nepodložená obvinění francouzských novin. Dokud nebudou předloženy nezvratné důkazy, zůstává Ian Thorpe velkým australským šampionem," prohlásil Howard před novináři.

Thorpa se zastávali i trenéři a plavci na melbournském šampionátu. Připomínali, že Thorpe často vystupoval proti dopingu. L'Equipe v posledních letech přišel s řadou zpráv o dopingu sportovců, z nichž nejznámější je sedminásobný vítěz cyklistické Tour de France Lance Armstrong.

Test půl roku před koncem kariéry

Údajný pozitivní nález měl mít Thorpe půl roku předtím, než loni oznámil konec kariéry. I když kvůli nedostatku motivace a zdravotním problémům po olympiádě v Aténách prakticky nezávodil na žádných významných akcích, stále byl terčem dopingových komisařů. Podle Taskera podstoupil po loňském květnu ještě nejméně šest dalších kontrol.

Thorpe během své zářné kariéry vytvořil 13 světových rekordů a získal jedenáct titulů mistra světa. První dva vybojoval už v 15 letech v Perthu. V roce 2001 vyhrál na MS ve Fukuoce šest závodů a tuto rekordní bilanci vyrovnal až nyní v Melbourne Američan Michael Phelps.

Reklama