Hlavní obsah

Thorpe rezolutně odmítl, že by dopoval

MELBOURNE

Fenomenální australský plavec Ian Thorpe odmítl v dějišti světového šampionátu v Melbourne obvinění z dopingu, s kterým přišel sportovní deník L'Equipe. Francouzský list na sklonku týdne napsal, že pětinásobný olympijský vítěz měl loni v květnu pozitivní test na anabolický steroid testosteron a růstový hormon. Thorpe v nedělním prohlášení vyjádřil přesvědčení, že bude jeho jméno očištěno.

Článek

"Nikdy jsem nepodváděl," uvedl v neděli v Melbourne Thorpe před obrovským shromážděním zástupců médií z celého světa. Když se prý v sobotu zvěsti o kauze dozvěděl, byl v šoku. "Absolutně. Nevěděl jsem, co mám dělat, jak reagovat. Otřáslo to mnou, nechápal jsem," líčil Thorpe před zhruba dvěma stovkami novinářů.

Slavný plavec ukončil jedinečnou kariéru v listopadu a v neděli se nechal slyšet, že informace o dopingovém případu zničily vše, čeho jako vrcholový sportovec dosáhl. "Jsem smutný z toho, že utrpěla moje pověst a že to tak i zůstane. Celá moje kariéra byla v očích veřejnosti zpochybněna," uvedl Thorpe.

Thorpe je připraven spolupracovat s policií, aby dokázal svou nevinu

Jeho případ vyšetřuje Australská antidopingová agentura (ASADA). Ta podle L'Equipe dostala loni zprávu o Thorpově pozitivním testu, ale protože prý výsledky testů nebyly vědecky věrohodné, plavce nepotrestala. Mezinárodní federace FINA potvrdila, že se případem zabývala, ale zdůraznila, že nešlo o pozitivní test, ale nezvyklý výsledek zkoušky.

Podle svých zásad neuvedla ani jméno plavce. Thorpe v neděli uvedl, že netuší, co by mohlo při květnovém náhodném odběru způsobit neobvyklé výsledky.Zdůraznil, že nikdy neužíval zakázané látky a je připraven spolupracovat při vyšetřování případu, aby dokázal svoji nevinu. "Výsledek už nikdy pro mě nebude ideální," zopakoval Thorpe, že si je vědom, že stínu podezření se zřejmě jen tak nezbaví. "Ale jednou to skončí a já vyhraju," dodal.

Reklama