Hlavní obsah

Plavecký suverén Phelps si v Melbourne prožil nebeské dny

PRAHA

Pochybovat už nelze. Michael Phelps se v minulém týdnu definitivně stal plaveckým králem planety. Na mistrovství světa v Melbourne byl zlatem dekorován sedmkrát, pětkrát za nový světový rekord. Austrálie se poklonila jednadvacetiletému Američanovi. „Je to mutant,“ neslo se ze strany soupeřů.

Článek

Nizozemský kraulař van den Hoogenband kvůli Phelpsovi přehodnotil plány pro olympiádu v Pekingu. „Radši se soustředím na tratě, kde Michael nepoplave,“ nechal se realisticky slyšet Evropan.

Spitz byl jeho vzor

K triumfům se „zázrak z Baltimoru“ prodral s udivující lehkostí. Žádná dřina, žádná únava. „Prožil jsem si nejkrásnější dny v kariéře,“ vykládal. Když se podle svých slov necítil dobře, překonal světový rekord na dlouhé polohovce o dvě vteřiny.

Možná je to geny. Výborně plavaly i jeho dvě starší sestry. Ale Michael čněl nade všemi. V necelých šestnácti už byl světovým rekordmanem. Rovnoměrně piloval všechny styly, díky tomu je dnes nejvšestrannějším závodníkem planety. Zkoušel třeba i baseball nebo fotbal, ale zvítězil bazén.

V roce 2001 Australan Ian Thorpe šestkrát triumfoval na světovém šampionátu v japonské Fukuoce a už tehdy si Phelps usmyslel, že bude minimálně tak dobrý jako kníratý Mark Spitz, který bral sedm zlatých v roce 1972 na olympiádě v Mnichově. Na Spitzův plakát ostatně koukal doma v pokoji.

V soukromí ale nebyl jeho život vždycky růžový. Když se rodiče rozvedli, měl ve škole problémy s hyperaktivitou. Extrémně přilnul k matce a postupně ztrácel kontakt s otcem. Občas se taky nechoval jako svatoušek.

V devatenácti ho nachytala baltimorská policie, jak opilý řídí svůj cadillac. Ačkoli je ve Spojených státech povolena konzumace alkoholu až od jednadvaceti, vyvázl jen s komickou pokutou 250 dolarů a několika výchovnými přednáškami pro studenty středních škol. „Byla to zkušenost, která mě posílila,“ kál se poté.

Krásky ho děsí

Jeho svalnatá postava se skví na obálkách nejprestižnějších sportovních časopisů, přesto je ve vztahu k ženám spíš ostýchavý. Když se k němu vinula australská supermodelka Elle MacPhersonová, zrudly mu i jeho odstáté uši, při setkání se Cindy Crawfordovou před televizními kamerami ze sebe nebyl schopen vydat ani slovo.

Jinak se ale chová jako každý druhý mladý absolvent střední školy. Ve sluchátkách mu duní rap. „Před závody poslouchám vždycky skladbu Party Up od DMX,“ prozradil. Šílí z play-station a blonďaté herečky Cameron Diazové.

Shodou okolností v době, kdy lámal rekordy na MS, objevilo se ve francouzském tisku obvinění jeho předchůdce Thorpa, který si měl ke skvělým výsledkům pomáhat dopinkem.

Kdysi Phelps řekl, že by chtěl změnit sport tak jako basketbalista Michael Jordan nebo golfista Tiger Woods. V Melbourne se mu to podařilo. A plavecký svět doufá, že to bylo jen zásluhou jeho talentu a vůle.

Reklama