Hlavní obsah

Doktor díky přestupu na deblkanoi stále myslí na Peking

PRAHA

Myšlenky na ukončení kariéry jsou pryč, kanoista Martin Doktor dostal nový impuls, který oživil jeho touhu závodit příští rok na olympijských hrách v Pekingu. Dvojnásobný vítěz z Atlanty 1996 kývl na nabídku Jiřího Hellera a zvyká si na dosud nepoznanou roli zadáka v deblkanoi.

Článek

„Byl jsem téměř rozhodnutý skončit, Jirka ale přišel s návrhem zkusit se poprat o Peking na deblu. Nebýt jeho, už bych aktivní dráhu uzavřel,“ vyprávěl Doktor na začátku týdne při představení kolekce pamětních medailí s vyobrazením pěti českých sportovců, kteří vybojovali titul mistra světa a současně vyhráli na olympijských hrách.

Přestup na větší loď prý dvaatřicetiletý kanoista zvládl a v současné chvíli si pádlování ve dvou pochvaluje. „Nebylo to úplně jednoduché, trochu jsem s přechodem na delší a těžší loď bojoval, ale dokázal jsem se na roli zadáka adaptovat. Jízda na deblu je dobrá, když jdu trénovat na singlu, tak jsem naštvanej,“ líčil rodák ze Sezemic, který s Hellerem zkoušel deblkanoi už v roce 2003, ale tehdy se rozhodl pokračovat individuálně.

Místo Afriky Itálie

S dosavadním průběhem přípravy na novou sezónu je spokojený. „Jedeme podle plánu. Forma je taková jarní, někdy to jde, někdy je to horší,“ vysvětlil Doktor, jenž pro letošek vypustil tradiční přípravu v Africe a místo toho trénoval v Itálii a na kanále v Račicích.

Dvojici přezdívanou „Boban“ (Doktor) a „Mikro“ (Heller) čekají na konci dubna reprezentační testy v Račicích a podle nich se odvine další průběh sezóny. Hlavním cílem posádky je postoupit na mistrovství světa a tam bojovat o místo pro Peking.

„Čeká nás klíčový rok. Bylo by skvělé, kdybychom se kvalifikovali na olympiádu hned ze světového šampionátu. Přímo jde šest lodí, odhadovat šance na postup je ale těžké. Kanoistika už není jako před dvaceti lety, kdy bylo prvních pět míst daných,“ povzdechl si Doktor, pro nějž je lákavá představa závodů pod pěti kruhy v České republice. „Vnímám to velmi pozitivně. Škoda jen, že se toho nedožiju ve sportovním věku,“ zalitoval s úsměvem.

Reklama

Související témata: