Hlavní obsah

FINA neuznala světový rekord Lentonové z exhibice

SYDNEY

Světová plavecká asociace FINA neuznala světový rekord na kraulařské stovce Libby Lentonové, jež dosáhla historické maximum 52,99 sekundy před třemi týdny na exhibici. Podle zdůvodnění nebyla tato soutěž oficiálním mítinkem pod hlavičkou FINA. V platnosti tak zůstává světový rekord 53,30 Britty Steffenové, který německá reprezentantka zaplavala loni na mistrovství Evropy.

Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay

Lisbeth Lentonová z Austrálie oslavuje svůj triumf na padesátimetrové trati na nedávném MS.

Článek

Australanka Lentonová překonala čas Steffenové dva dny po mistrovství světa, na němž získala pět zlatých medailí včetně té na královské trati 100 m volný způsob.

V rámci exhibičního utkání v Sydney s plavci USA závodila Lentonová na prvním úseku smíšené štafety proti fenomenálnímu Michaelu Phelpsovi.

Ačkoli šéf australského svazu Glen Tasker bezprostředně poté tvrdil, že rekord zcela jistě bude platit, představitelé FINA rozhodli jinak.

"Je to nešťastná situace. Cítíme s Libby, protože předvedla skvělý výkon. Jsem si ale jistý, že bude i tak ve svém snižování světového maxima pokračovat," uvedl ve čtvrtek Tasker na adresu plavkyně, která už byla před soutěží v Sydney dvakrát světovou rekordmankou.

Reklama