Hlavní obsah

Rekord, sedmé zlato ale vyfoukli Britové

Kwangdžu

Prvním plavcem v historii, který vybojoval na jednom světovém šampionátu osm medailí, se v Kwangdžu stal Caeleb Dressel. Americký specialista na sprinty sice podruhé za sebou nevyrovnal rekordní sbírku sedmi zlatých, dohromady ale nasbíral šest nejcennějších kovů a dvě stříbra. O sedmé zlato přišel v dnešní štafetě na 4x100 metrů polohově, na níž americké kvarteto senzačním finišem porazili Britové.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Prvním plavcem v historii, který vybojoval na jednom světovém šampionátu osm medailí, se v Kwangdžu stal Caeleb Dressel.

Článek

I tak ale Dressel prožil neskutečný víkend. V sobotu ovládl jednoznačně finále kraulařské padesátky a za necelou půlhodinu 22letý borec prolétl padesátku motýlek se ztrátou pouhých 16 setin na svůj světový rekord, který vytvořil v pátek. Do třetice slavil Dressel s mixovou štafetou na 4x100 m kraul.

V nedělním finále polohové štafety sice Dressel dostal Američany na třetím úseku do vedení, neskutečným finišem Duncana Scotta ale zlato slavili Britové. Americká hvězda tak sice jako před dvěma lety nevyrovnala sbírku sedmi zlatých Michaela Phelpse z roku 2007. I tak ale mohl Dressel odjíždět z Koreje spokojený, před víkendovou medailovou žní triumfoval na 50 m motýlek, kraulové stovce, kraulové štafetě na 4x100 m a stříbro získal ve smíšené polohové štafetě na 4x100 m.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Americký plavec Caeleb Dressel v semifinále motýlkářské stovky vylepšil světový rekord.

Čeští plavci odjeli z MS po deseti letech bez finálové účasti. Poslední reálnou nadějí na postup měl Jan Micka v sobotním závodu na 1500 m kraul, na 10. místě jej ale dělily od finále 4 sekundy. „Vypadá to, že vystoupení nebylo úplně dobré, ale odstupy od finále jsou tak malé, že to z mého pohledu nevidím tak hrozně," hodnotil výkony plavců šéftrenér Vlastimír Perna.

Finálový víkend šampionátu poznamenala tragická nehoda, k níž došlo v nočním klubu nedaleko vesnice sportovců. V sobotu nad ránem se tam zřítil strop vestavěného patra a nehoda si vyžádala život dvou Korejců. Mezi zraněnými bylo i sedm účastníků MS, z české výpravy se v klubu nikdo nenacházel.

Nečekané potíže musela na samý závěr MS řešit maďarská výprava. Bronzový z her v Riu Tamás Kenderesi byl totiž v noci na neděli zadržen policií a čelí obvinění ze sexuálního obtěžování. 22letý motýlkář byl sice po výslechu propuštěn, nesmí ale deset dnů vycestovat ze země.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články