Hlavní obsah

Šmídovou straší větší vlny a vichr

Radek MalinaPrávo

Nabitý program má elitní česká jachtařka Lenka Šmídová, která by s Veronikou Fenclovou chtěla v lodní třídě 470 medaili z červnového mistrovství Evropy v Řecku a o tři týdny později z MS v Portugalsku i místenku pro olympiádu v Pekingu.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Jachtařka Lenka Šmídová (vpravo) se svou novou kosatnicí Veronikou Fenclovou.

Článek

Stříbrná olympionička z Atén v singlkategorii Evropa jezdí disciplínu 470 s novou partnerkou teprve od letošního roku a daří se jím nad očekávání skvěle. Brzy se dotáhly na absolutní špičku a jejich nejlepším výsledkem je druhá příčka při SP na Mallorce.

„Po osmém místě v úvodním závodě v Miami jsem cítila velkou šanci na zlepšení. Naším startovním bodem totiž byla nula, výrazně jsme posunuly komunikaci. Teď už bude mít zlepšování pomalejší průběh a naším problémem je, že většinu závodů i tréninků jsme absolvovali ve slabém větru. Snad bude stačit pár tréninků před mistrovstvím, abychom sladili spolupráci i za drsnějších podmínek,“ uvažuje Šmídová.

Právě silný vítr a větší vlny než obvykle očekává v Cascais při světovém šampionátu. „Takové podmínky jako na nejzápadnějším cípu portugalského pobřeží nikde jinde při závodech nenaleznete. Tam jsou obrovské vlny, šíleně silný vichr, už jsme to poznali při dvou desetidenních trénincích v dějišti mistrovství. Chvílemi půjde tak říkajíc o přežití, protože podle mého bude ke kvalifikování se na olympiádu stačit nepřevrátit loď a dojet do cíle,“ vykládá 31letá jachtařka s tím, že do Pekingu postoupí třináct nejlepších zemí.

Aktuálně se však soustředí na mistrovství Evropy, které startuje v Soluni už v pátek. „Šampionát se jede jako otevřený, tedy i se zámořskými posádkami, které sice neovlivní dělení medailí, ale my chceme být mezi třemi nejlepšími celkově,“ říká Šmídová, která společně s Fenclovou vyrazí z Řecka hned do Cascais. „Získáme tím alespoň dalších deset dnů na trénink.“

„Hlavní bude zvyknout si na netradiční podmínky. Při manévrech v bouřícím moři se může stát, že kosatnici vlna podrazí, až spadne do moře, což znamená většinou převrácení lodě,“ říká Šmídová a připomíná, že pilovat se budou starty. Kvůli čtyřem předčasným při SP v Nizozemsku totiž skončily až dvanácté.

Reklama