Hlavní obsah

Primátorky opět vyhrála Dukla Praha, němečtí veslaři neuspěli

PRAHA

Tradiční veslařskou regatu Primátorky vyhrála už poosmadvacáté za sebou Dukla Praha. V nedělním 94. ročníku proti ní na Vltavě neuspěla ani favorizovaná osmiveslice německých mistrů světa a zůstala tak zachována tradice, že pražský závod vždy vyhrála česká loď.

Článek

Dukla, jejímž veslovodem byl bronzový skifař z loňského mistrovství světa Ondřej Synek a dalším členem posádky devětatřicetiletý veterán Václav Chalupa, využila znalosti trati a rozhodující náskok před Němci získala po průjezdu zatáčkou. Devětačtyřicetiletý kormidelník Oldřich Hejdušek si tak připsal jubilejní dvacáté prvenství.

"Hrozně nás těší, že jsme dokázali Němce porazit. Jsou to úřadující mistři světa a teď to vypadá, že jsme nejlepší na světě. Skoro," radoval se v cíli Synek.

Dukla dokázala německé soupeře porazit o více než pět vteřin, a to nečekali ani největší optimisté. "Něco podobného jsem nečekal. Přál jsem si, aby to byl boj, abychom se s nimi udrželi a rozhodlo se na špičky. Že to dopadne takhle, to mě překvapilo a mám o to větší radost," uvedl Chalupa.

Nejkvalitnější Primátorky v historii

Posádka složená z nejlepších českých veslařů současnosti, v které chyběl pouze rekonvalescent David Jirka, dokázala vyhrát podle všeho nejkvalitnější Primátorky v historii. "I když to byla pouze jedna loď, tak momentálně je nejlepší na světě. Pro nás to byl velmi silný soupeř a velká výzva. Těšili jsme se na závod, ale musím přiznat, že jsme měli velký respekt z Němců. Je ale pravda, že jsme neměli co ztratit. I kdyby nás porazili, tak se nic nestalo," řekl kormidelník Hejdušek, který se zřejmě na Primátorkách představil letos naposledy. "Chtěl jsem letos jet naposledy a chtěl bych to dodržet," přiznal.

Nejzkušenější člen osmiveslice si dnes připsal dvacátou výhru ve slavném závodě. Ani silný německý soupeř jej ale nepřiměl k tomu, aby vymýšlel s parťáky speciální taktiku. "Řekli jsme si, že pojedeme svoje tempo. To, co umíme, a já budu podle vývoje závodu reagovat. Ze začátku to moc slavně nevypadalo, protože oni nám kousek ujeli, ale těsně před bójkami jsme je začali stahovat a v zatáčce jsme byli vedle nich. Pak jsme dali dva rychlé nástupy a ujeli jim asi na půl lodi," popsal Hejdušek závod ze svého pohledu.

U Železničního mostu, když se veslaři přiblížili cílovému prostoru zaplněnému diváky, již nebylo o výhře Dukly pochyb. Odpoledne a večer tak veslaře čeká velká oslava. "Bude hodně velká. Od sponzora máme koupené nějaké pohoštění, pivo a limonádu," uvedl Synek. Posádka Dukly se může těšit i na speciální prémii 5000 eur, tedy přibližně 142 000 korun.

Navíc se společně zřejmě představí i na velkém mezinárodním závodě. Trenér Milan Doleček starší uvažuje, že je přihlásí na mistrovství Evropy. Na světovém šampionátu v Mnichově budou ale startovat ve svých "malých" posádkách. "Mohli bychom to tam zkusit. Kluci dnes podali vynikající výkon," pochválil je Doleček.

Němce zaskočila zatáčka

Německé reprezentanty porážka trochu zaskočila, podle sobotních výkonů nemělo být o jejich výhře pochyb. "Zaskočila nás zatáčka. Před ní jsme vedli, ale najednou byla Dukla před námi," uvedl Sebastian Schulte, který v letošním roce seděl i ve vítězné posádce Cambridge při slavném britském závodě Oxford-Cambridge.

"Tahle zatáčka je přece jen jiná než v Londýně. Tady se ukázala síla Čechů," řekl devětadvacetiletý veslař, který má ve své sbírce čtyři medaile z MS včetně loňského zlata. "Vítězit ale není pro nás pravidlem. Chtěli jsme to letos jako pravidlo zavést, ale Češi nám překazili plány hned na začátku," pokrčil rameny Schulte, který se svými kolegy vynechal i první díl letošního Světového poháru. "To ale nebylo kvůli tomuto závodu. Končila nám jedna tréninková fáze a tady začíná druhá," řekl trenér Dieter Grahn.

V doprovodném programu vyhrála závod skifařek popáté za sebou vicemistryně světa Miroslava Knapková, která tak zakládá podobnou tradici jako osma Dukly. "Tolik výher ale mít nebudu. To bych musela veslovat do padesáti," usmívala se Knapková, která porazila druhou Markétu Pazderkovou o 35 vteřin. "Strach jsem měla jen z toho, abych projela správně bójkou a nedostala vlnu od nějaké plachetnice nebo motorového člunu a nepřevrátila se," řekla Knapková, která tentokrát neseděla v ženské osmě a mohla se tak soustředit jen na skif.

Mezi muži pomohla absence české špičky k vítězství Jaroslavu Řepovi, který se tak dočkal největšího úspěchu v kariéře. "Přiznám se, že jsem hodně překvapený. Před začátkem finále jsem si říkal, že to zkusím, a ono to vyšlo," radoval se Řepa, jenž v sobotním semifinále prohrál s favorizovaným Petrem Vitáskem. Tomu však finále nevyšlo a skončil až třetí.

Muži:
Skif (Jarní skulérský závod Rösslera-Ořovského): 1. Řepa 7:45,58, 2. Lachman (oba Slavia Praha) 7:53,73, 3. Vitásek (Dukla Praha) 7:58,22.
Osma (Primátorky): 1. Dukla Praha (Friedberger, Karas, Schindler, Makovička, Chalupa, Doleček, Hanák, Synek, korm. Hejdušek) 5:43,69, 2. Německo (Menninger, Eichner, Siemes, Tebrügge, Schulte, Engelmann, Stüer, Heidicker, korm. Thiede) 5:49,34, 3. Dukla/Olomouc/Beroun (J. Vetešník, O. Vetešník, Vraštil, Kopáč, Horváth, Gruber, Bruncvík, Neffe, korm. Havel) 5:51,93.
Ženy:
Skif (O stuhu Podolí): 1. Knapková (Slavia Praha) 8:10,50, 2. Pazderková (ČVK Pardubice) 8:45,63, 3. Vrecníková (LS Brno) 9:01,08.
Osma: 1. Slavia/Přerov/Olomouc (Jakoubková, Rutnerová, B. Vařeková, Markulinová, Vyhnálková, G. Vařeková, Žižková, J. Antošová, korm. Heřmanská) 6:39,05, 2. Smíchov/Dukla/Beroun 7:05,27, 3. Blesk Praha/J. Hradec 7:07,28.

Reklama