Hlavní obsah

Kajakářka Hilgertová získala evropský bronz

Bronzovou medaili získala česká kajakářka Štěpánka Hilgertová na mistrovství Evropy ve vodním slalomu v Liptovském Mikuláši. Dvojnásobná olympijská vítězka předstihla o sedm setin sekundy čtvrtou Slovenku Janu Dukátovou, úřadující mistryni světa z Prahy, která ve finále neuhájila vedoucí pozici. Titul vybojovala Rakušanka Violetta Oblingerová-Petersová.

Článek

Mezi nejlepší se v sobotu prosadila i pátá Marcela Sadilová, Irena Pavelková skončila sedmá.

Závod kanoistů vyhrála domácí hvězda Michal Martikán. Olympijský vítěz z Atlanty a trojnásobný mistr světa zkompletoval ve svém rodišti svou bohatou sbírku o poslední chybějící titul. Čeští reprezentanti nepostoupili do finále, obhájci bronzu Tomáši Indruchovi k tomu chybělo jedno místo a sedm setin sekundy.

Hilgertová byla po semifinále druhá o 33 setin za Dukátovou. Ve finále si připsala dvě trestné sekundy za dotyk na třinácté brance a po průjezdu cílem se usadila na třetím místě s téměř třísekundovou ztrátou za Oblingerovou. Dukátová se v poslední finálové jízdě také dotkla jedné branky, navíc byla pomalejší než Hilgertová a klesla za devětatřicetiletou českou legendu.

"Po dojezdu jsem si nemyslela, že zůstanu třetí. Nečekala jsem, že by Dukátová klesla až pode mě," řekla Hilgertová České televizi. Radost ze stupňů vítězů si vychutnávala už na břehu, neboť slovenská favoritka definitivně přišla o medaili chybami až na posledních dvou brankách.

Medaile po dvou letech 

Zejména ve finále komplikoval slalomářkám boj na trati vítr. "Byl to těžký závod. Nervózní. Jsem ráda, že jsem to zvládla. Trať se mi docela líbila, byla velice technicky náročná," prohlásila Hilgertová. Od druhé Němky Mandy Planertové, která se vrátila k závodům po mateřské pauze, ji dělilo půldruhé sekundy.

"Druhá jízda byla o něco těžší, protože foukalo. Člověk se pak hůře orientuje mezi brankami a jede opatrněji, ale povedlo se mi s tím vypořádat. Rezervy tam byly, šlo to lépe," uvedla česká kajakářka, která navzdory těmto připomínkám ke svému výkonu měla z výsledku velkou radost.

Medaile z velké soutěže se Hilgertová dočkala po dvouleté odmlce. Loni na ME neprošla do finále a na světovém šampionátu v pražské Troji byla pátá. Předloni získala evropské stříbro ve slovinském Tacenu. Z kontinentálních mistrovství má nyní jednu zlatou, tři stříbrné a dvě bronzové medaile.

Martikán triumfoval díky druhé jízdě 

V závodě kanoistů pohasly už v semifinále naděje řady favoritů. Do bojů o medaile neprošel ani obhájce titulu a dvojnásobný olympijský vítěz Francouz Tony Estanguet, který skončil čtyřiadvacátý. Do finále se nedostali ani třetí muž z loňského mistrovství světa Stanislav Ježek a Jan Mašek.

"Kanoisti nevyužili dobré příležitosti, kterou nám nabídli soupeři. Kdyby zajeli normální jízdu, mohli být ve finále. Proto jsem mírně roztrpčen," řekl České televizi trenér české reprezentace Jiří Pultera. Ježkova a Maškova jízda mu připadaly nervózní. "Dělali chyby po celé trati, pouze Indruch si to prohrál na jediné brance," uvedl Pultera.

Semifinále, které vyhrál nečekaně Francouz Pierre Labarelle, nevyšlo ideálně ani Martikánovi. S dvěma dotyky na brankách obsadil páté místo se ztrátou 1,66 sekundy na průběžného lídra. Díky skvělé druhé jízdě však splnil roli favorita a vynahradil slovenské výpravě zklamání z pár minut starého neúspěchu Dukátové. Druhého Labarella porazil Martikán v konečném účtování o více než tři sekundy.

Výsledky:
Muži - C1:
1. Martikán (SR) 211,87 (4 tr. sekundy), 2. Labarelle (Fr.) 215,21 (0), 3. Tsakmakis (Řec.) 216,08 (0), 4. Erguin (Šp.) 218,68 (0), 5. Benzien (Něm.) 219,74 (4), 6. McIntosh (Brit.) 219,93 (4), ...11. Indruch 110,59 (2), 19. Mašek 112,14 (2), 28. Ježek (všichni ČR) 114,10 (4).
Ženy - K1:
1. Oblingerová-Petersová (Rak.) 229,02 (0 tr. sekund), 2. Planertová (Něm.) 230,44 (0), 3. Hilgertová (ČR) 231,99 (2), 4. Dukátová (SR) 232,06 (4), 5. Sadilová (ČR) 236,05 (2), 6. Blakemanová (Brit.) 236,74 (6), 7. Pavelková (ČR) 236,77 (2).

Reklama