Hlavní obsah

Kajakář Hradílek zařídil třetí český triumf v Troji

Dvacetiletý Vavřinec Hradílek se v neděli postaral vítězstvím mezi kajakáři o senzaci při prvním dílu letošního Světového poháru ve vodním slalomu v Troji. Nováček v reprezentačním týmu navíc vybojoval již třetí triumf pro domácí barvy na víkendových závodech v Praze. Historický český úspěch ve Světovém poháru podtrhli druhým místem mezi deblkanoisty Marek Jiras a Tomáš Máder.

Článek

Po čtyřech závodech na umělém kanálu v Troji mají čeští slalomáři tři prvenství po sobotních úspěších Štěpánky Hilgertové, matky dnes čtvrtého Luboše, a kanoisty Stanislava Ježka, jedno druhé místo a jeden bronz. To se nikdy v historii českým vodákům nepodařilo. Naposledy vybojovali tři vítězství v roce 1999 v Lublani, ale tam už nikdo další medaili neměl. Naposledy vyhrál z Čechů soutěž kajakářů při SP v roce 2001 rovněž v Troji Tomáš Kobes.

Hradílek se zařadil mezi největší favority vítězstvím v dopoledním semifinále a díky další jízdě na hranici rizika vedoucí příčku udržel. V nejpočetnější kategorii dovršili nečekaný úspěch českých závodníků třetí Ivan Pišvejc a čtvrtý Luboš Hilgert, který jel stejně jako o rok mladší Hradílek poprvé v kariéře ve finále vrcholné akce. Absolutní nadvládu českých kajakářů narušil jen druhý Němec Fabian Dörfler, mistr světa z roku 2005.

"Je to nepopsatelný pocit, kdyby mi to někdo řekl včera, tak bych se mu samozřejmě vysmál," řekl v cíli Hradílek. Jeho dvě jízdy byly velmi riskantní. "Ale to jinak nešlo, musel jsem jet na krev, buď, anebo," prohlásil. V druhém kole zajel až sedmý čas, přesto náskok udržel. Úřadující mistr světa Ital Stefano Cipressi dojel pátý.

Mezi deblkanoisty byli nejrychlejší po dvou nejlepších jízdách s velkým náskokem slovenští bratři Peter a Pavol Hochschornerové, třetí překvapivě skončili Číňané Chu Ming-chaj a Šu Ťün-žung. Úřadující mistři světa Jaroslav Volf a Ondřej Štěpánek zůstali těsně pod stupni vítězů vinou nevydařené první jízdy. Jejich finálový závod byl druhý nejlepší.

"Když jedete z pátého místa se ztrátou osmi vteřin na první, těžko se dá něco dělat," prohlásil Štěpánek v cíli. "V první jízdě nám to nevycházelo, připravili jsme se o medaili," přidal se Volf.

"Finálová jízda odsejpala, byla dobrá, akorát dole už jsem byl koženej," prohlásil Štěpánek. "Můžeme být rádi za čtvrté místo, po té první jízdě to ani nemuselo být finále," dodal. A co říkají druhým Číňanům? "To bylo jasné, už když jim dali olympiádu. Ale aspoň to není jen o Evropě," řekl Volf.

Jiras s Mádrem si pochvalovali druhou pozici. "Určitě to není zklamání, po dlouhé době je to konečně zase nějaký úspěch při velkém závodě," řekl Máder. Naposledy se radovali loni při závodu SP v Seu. "Já jsem spokojen, aspoň jsme tady předvedli něco divákům," prohlásil. "Dobře jsme jeli, jen mezi osmičkou a devítkou jsme to zazdili a nějaký čas tam nechali," přidal se Jiras.

SP ve vodním slalomu - Praha
Muži
K1: 1. Hradílek (ČR) 186,19 (2 trestné sekundy), 2. Dörfler (Něm.) 186,89 (2), 3. Pišvejc 187,05 (4), 4. Hilgert (oba ČR) 188,42 (0), 5. Cipressi (It.) 188,69 (2).
C2: 1. Peter Hochschorner, Pavol Hochschorner (SR) 201,97 (2), 2. Jiras, Máder (ČR) 206,33 (2), 3. Chu Ming-chaj, Šu Ťün-žung (Čína) 210,87 (4), 4. Volf, Štěpánek (ČR) 211,95 (6), 5. L. Škantár, P. Škantár (SR) 215,22 (2), ...7. Pospíšil, D. Mrůzek (ČR) 216,95 (4).

Reklama

Související témata: