Hlavní obsah

Hradílek bude vodu studovat na vysoké

PRAHA

Byl to šok. Všechny soupeře při závodě Světového poháru vodních slalomářů v Troji v neděli odpoledne zdrtil český kajakář Vavřinec Hradílek. Přitom jel poprvé za seniorskou reprezentaci, poprvé závod světového poháru. „Ještě v sobotu jsem si říkal, že umístění do desítky bude senzační úspěch,“ chytal se nevěřícně za hlavu teprve dvacetiletý závodník.

Článek

Mezi juniory byl třetí na mistrovství světa 2004. V minulém roce se ucházel o místo v reprezentačním výběru. „Těsně mi to uniklo. Ztratil jsem ho v posledním závodě,“ vzpomínal včera po senzační premiéře. Tu si odbyl i Luboš Hilgert mladší. „Kajakářský tým se hodně omladil. Myslím, že je to dobře,“ culil se Hradílek coby čerstvý vítěz závodu SP.

Žádnou velkou nervozitou před nedělním závodem netrpěl. „V sobotu večer jsem si dal čtyři piva,“ usmíval se. „Tak akorát na spaní a na odreagování. Byl to správný recept,“ přitakával s rty roztaženými od ucha k uchu. „Ve finále jsem využil velký náskok z první jízdy. Dal jsem do toho všechno, jel jsem na krev a vítězství vyšlo, i když závěr se mi úplně nepovedl,“ komentoval cestu za nečekaným triumfem.

V Troji, kde se jel závod SP posedmé v historii a po tříleté odmlce, je doma. „O to je výhra příjemnější. Vždyť jsem pomáhal nosit nejrůznější věci při organizaci potřebné, stavěl jsem brány,“ vyprávěl.

Doufá, že na pražský triumf naváže v dalších závodech. „Rád bych to zopakoval třeba už v Tacenu či v Augsburgu,“ prohlásil Hradílek, který se od září chystá na vysokoškolské studium. „Zvládl jsem přijímačky na zemědělskou univerzitu,“ pochlubil se. Je absolventem stavební průmyslové školy a směr studia hodlá udržet i v dalších letech. „Chci se vrhnout na vodohospodářské stavby. Tenhle obor mě moc láká. Voda ke mně prostě patří,“ smál se Hradílek.

Reklama

Související témata: