Hlavní obsah

Švýcarská jachta Alinghi opět vyhrála Americký pohár

VALENCIE

V 32. ročníku Amerického poháru zvítězila švýcarská jachta Alinghi, která obhájila triumf z roku 2003. Její posádka tak získala nejstarší sportovní trofej na světě, kterou prvním vítězům před 156 lety věnovala britská královna Viktorie.

Článek

Před čtyřmi lety se Alinghi stala prvním evropským vítězem slavné soutěže a letos se zapsala do historie znovu. Dvakrát za sebou dokázali tuto regatu vyhrát v minulosti jen Američané a Australané, nyní se k nim přidali reprezentanti Švýcarska.

Loď švýcarského milionáře Ernesta Bertarelliho vybojovala potřebné páté dílčí vítězství v úterní sedmé rozjížďce, když soupeře Týmu Nového Zélandu předstihla v mořských vlnách u Valencie o pouhou sekundu. O tom, která z jachet byla první, musela rozhodnout cílová fotografie. Posádka plná špičkových jachtařů vedená kapitánem Bradem Butterworthem tak vyhrála celkově 5:2 a mohla začít slavit.

"Vyhrát v poslední sekundě, to je neuvěřitelné. Vzalo mě to u srdce," řekl majitel a stratég vítězné lodi Bertarelli, jediný Švýcar na palubě, kde na cestě k triumfu pracovalo sedmnáct jachtařů ze sedmi zemí.

Vítězům krátce po dojetí blahopřála k cennému úspěchu i prezidentka Micheline Calmyová-Reyová. "Tohle vítězství ukázalo, že my Švýcaři se vyznáme i na moři a ne jenom v horách," prohlásila.

Na cestě k prvenství musela Alinghi nejprve čelit jedenácti vyzyvatelům v regatách Louis Vuitton. Od 23. června pak bojovala s Novozélanďany u Valencie, kterou si Švýcaři jako obhájci titulu vybrali za dějiště finálového klání.

Reklama