Hlavní obsah

Jachtařkám Šmídové s Fenclovou se vzdaluje Peking

Do nečekaných potíží se dostala nejlepší česká jachtařská posádka Lenka Šmídová s Veronikou Fenclovou na světovém šampionátu v Portugalsku. Reprezentantky v lodní třídě 470 nezvládly hned v úvodní rozjížďce start, byly bodově penalizovány a hodně se vzdálily postupu na olympiádu v Pekingu, kam se kvalifikuje třináct nejlepších zemí.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Jachtařky Lenka Šmídová (vpravo) a Veronika Fenclová.

Článek

"Na startu se dostaly přes čáru, což v podstatě znamená, že ho ulily. Dostaly bodovou penalizaci jako kdyby skončily poslední," řekl ČTK trenér Jakub Kozelský.

Šmídovou předčasný start hodně mrzel. "Měly jsme velkou smůlu. Dostaly jsme se na startu do skupiny, která se navzájem vyvážela přes čáru. Přesto, že jsme byly opatrné a ze skupiny vystartovaly poslední, byly jsme diskvalifikovány a to z druhého místa," uvedla Šmídová v tiskovém prohlášení.

České jachtařky, které na špatné starty doplatily i na nedávném ME, musely být v úvodu dalších rozjížděk hodně opatrné. "Startovaly jsme až za ostatními posádkami, abychom se nedostaly do míst, kde by hrozilo vytlačení přes startovní čárou," prohlásila neratovická jachtařka.

Druhý den regaty české reprezentantky zradila jízda na zadní vítr. "Závodilo se v obrovských vlnách, které nám nakonec byly osudné. Proti větru jsme měly výbornou rychlost a na první bójce jsme dojely vždy v první desítce. Na zadní vítr jsme se ale převrátily, zlomily spinakrový peň a musely pokračovat bez něj, což nás stálo zhruba 15 až 20 lodí," posteskla si blonďatá jachtařka.

Češky se po čtyřech rozjížďkách krčí až na 53. místě, a přestože před sebou mají ještě více než polovinu regaty, jejich šance na přímý postup na olympijské hry se pro tentokrát rozplynuly. Do karet jim totiž nehrál ani silný vítr, který znemožnil odjetí pondělního plánované programu. "Dnes máme pouze jednu rozjížďku, kvůli čemuž už nemáme ani matematickou šanci se z letošního MS kvalifikovat na OH," mrzelo českou jachtařskou jedničku.

Poslední šance na MS v Melbourne 

Šmídové, která má z Atén stříbrnou medaili, tak hrozí, že na svou třetí olympiádu nepojede. Další šanci zajistit si účast v Pekingu budou mít spolu s Fenclovou už jen na světovém šampionátu v roce 2008 v Melbourne, odkud na olympiádu postoupí zbývajících pět zemí.

"Závod v Cascais ukázal, že jako posádka nemáme dostatečně naježděno v silném větru a velkých vlnách. Technika manévru není dostačující a musíme proto absolvovat další tréninky. Převrácení lodi si jednoduše na MS nemůžeme dovolit," dodala Šmídová.

Ani ostatním českým reprezentantům se zatím v Portugalsku nedaří: relativně nejlépe si vede Michal Maier, který je 21. ve třídě Finn.

V Cascais dnes byly rozděleny první dvě sady medailí. Ve třídě Star triumfovala brazilská posádka Robert Scheidt, Bruno Prada a v Tornadu Španělé Echavarri s Pazem.

Průběžné výsledky
470 ženy (po 4 rozjížďkách): 1. De Koningová, Berkhoutová (Niz.) 9 b., ...53. Šmídová, Fenclová (ČR) 98.
470 muži (po 4 rozjížďkách): 1. Wilmot, Malcolm (Austr.) 11, ...71. Fiala, Škoda (ČR) 90.
49er (po 5 rozjížďkách): 1. Morrison, Ben (Brit.) 5.
Finn (po 5 rozjížďkách): 1. Papathanasiou (Řec.) 7, ...21. Maier 39, 33. Hrubý 56, 65. Lidařík (všichni ČR) 119.
Laser (po 8 rozjížďkách): 1. Slingsby (Austr.) 31, ...57. Trčka 125, 129. Šenkýř (oba ČR) 239.
Laser Radial (po 8 rozjížďkách): 1. Niemannová (Něm.) 37.
RS:X muži (po 5 rozjížďkách): 1. Miarczynski (Pol.) 4, ...77. Malina 96, 87. Kučera (oba ČR) 101.
RS:X ženy (po 5 rozjížďkách): 1. Klepacká (Pol.) 6.
Star: 1. Scheidt, Prada (Brazílie).
Tornado: 1. Echavarri, Paz (Španělsko).
Yngling (po 6 rozjížďkách): 1. Aytonová, Sarahová, Pippaová (Brit.) 14.

Reklama