Hlavní obsah

Jachtařky Šmídová s Fenclovou ukončily spolupráci ve třídě 470

PRAHA

České jachtařky Lenka Šmídová a Veronika Fenclová po vzájemné dohodě nečekaně ukončily spolupráci ve dvouposádkové lodní třídě 470. Po neúspěchu na nedávném světovém šampionátu v Portugalsku, který byl zároveň hlavní kvalifikací pro olympiádu v Pekingu, se Fenclová vrací na třídu Laser Radial. Šmídová si jako novou kosatnici vybrala nadějnou Lenku Mrzílkovou z Neratovic. ČTK o tom informoval předseda svazu jachtingu Karel Bauer.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Jachtařka Lenka Šmídová (vpravo) se svou bývalou kosatnicí Veronikou Fenclovou.

Článek

Šmídová s Fenclovou zahájily spolupráci na začátku ledna po průtazích s udělením českého občanství Američance Elizabeth Kratzigové, jejíž odlišná národnost znemožňovala společný start se Šmídovou na olympijských hrách v Pekingu.

Stříbrná medailistka z Atén ve třídě Evropa se s Fenclovou rychle sžila. Během úvodu sezony dokonce dvakrát skončily v závodě Světového poháru na stupních vítězů, jenže v posledních týdnech je forma opustila. Neuspěly na evropském šampionátu v Řecku a před pár dny na mistrovství světa v portugalském Cascais dojely až na 36. místě.

Zůstaly tak daleko za příčkami zajištujícími účast v Pekingu, kam se probojovalo třináct nejlepších zemí. O pět zbývajících míst bude Šmídová v lednu usilovat na MS v Austrálii už s talentovanou oddílovou kolegyní z Neratovic Mrzílkovou, Fenclová se pokusí vyjet účast na olympiádě v jednoposádkové třídě Laser Radial.

Reklama