Hlavní obsah

Dvě české lodě budou na MS kanoistů bojovat o olympiádu

DUISBURG

Kanoisté Martin Doktor s Jiřím Hellerem a kajakářky Michala Mrůzková s Janou Blahovou potvrdili očekávání a na mistrovství světa v rychlostní kanoistice v Duisburgu postoupili do finálových závodů na 500 metrů. Znamená to pro ně možnost kvalifikovat se na olympijské hry do Pekingu, kam se probojuje šest z devíti finálových posádek.

Článek

O medaile bude v Německu usilovat i neolympijská čtyřkanoe ve složení Martin Plšek, Jakub Homolka, Jan Břečka a Petr Koudelka, jež ve výrazně menší konkurenci prošla stejně jako na dvojnásobné trati ze semifinále. Další čtyři lodě v pátek neuspěly - postup do semifinále byl maximem pro kajakáře Svatopluka Baťku, kanoistu Petra Fuksu, kajakářku Lenku Hrochovou a deblkajak Filip Šváb, Pavel Holubář.

Z obou českých olympijských nadějí vybojovali postup do finále přesvědčivěji Doktor s Hellerem. Ve své dopolední rozjížďce sice obsadili až šesté místo, poslední přímo postupové, v semifinále už ale síly nešetřili a nechali všechny soupeře za sebou. Navíc v absolutně nejrychlejším čase dne - v rozjížďkách i semifinále už nikdo další nepokořil hranici minuty a 45 sekund.

"Jelo se nám lépe než ráno, ale teď jsem zralý na plicní sanatorium," řekl Doktor, který na šampionátu startuje handicapován nedávnou nemocí. Kvůli tomu také s Hellerem vzdali start na kilometrové trati a síly soustředili na kratší olympijskou trať.

Obhájkyně světového stříbra Mrůzková s Blahovou naopak zajely solidně rozjížďku a postoupily z ní hladce z druhého místa. V semifinále o tři postupová místa ale podlehly jasně Maďarkám a těsně Polkám a samy musely odrážet útok dotírajících Číňanek, které za sebou nechaly nakonec jen o tři desetiny sekundy.

V sobotu se budou rozdávat medaile na kilometrové trati a ve hře bude z českého pohledu jen čtyřkanoe Plšek, Homolka, Břečka, Koudelka, ještě dopoledne se ale uskuteční rozjížďky a semifinále na sprinterské dvoustovce, která stejně jako C4 nepatří do olympijského programu. V neděli šampionát vyvrcholí finálovými závody na 500 a 200 metrů.

V olympijských disciplínách si zajistí účastnické místo v Pekingu vždy prvních šest deblových posádek a čtyřkajaků, v soutěžích jednotlivců nejlepší osmička.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články