Hlavní obsah

Moderní pětibojaři chtějí na MS medaili, Capalini myslí na zlato

PRAHA

Opět s medailovými ambicemi odjíždějí čeští moderní pětibojaři na mistrovství světa, které ve čtvrtek odstartuje v Berlíně kvalifikací žen. Žhavým kandidátem na zlato je vedoucí muž světového žebříčku Libor Capalini, jemuž právě titul světového šampiona v jeho bohaté sbírce schází. Ve hře budou i účastnická místa pro olympiádu v Pekingu, kam se kvalifikují všichni medailisté z individuálních soutěží.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Libor Capalini snad bude po nadcházejícím světovém šampionátu takto těžkat zlato.

Článek

Bookmakeři i odborníci staví Capaliniho, který vyhrál poslední závod Světového poháru v Římě, do role hlavního favorita. "V moderním pětiboji neznamená ale favorit tolik, co třeba v atletice," upozornil na dnešní tiskové konferenci v Praze Capalini.

Přesto se chce o zlato z Berlína, kde se bude opět bojovat o účast na olympijských hrách, poprat. "Pro mě je teď větší motivací zisk zlaté medaile než kvalifikace na olympiádu. Té přikládám větší význam až příští rok," naznačil Capalini, že důležitější budou závody až v roce 2008.

Kvalifikační cyklus totiž končí až v květnu, a je tak možné, že o tom, kdo pojede do Pekingu se rozhodne až na jaře. Češi zatím splnili kritéria díky Davidu Svobodovi, který uspěl na evropském šampionátu v Rize. "Každá země může na olympiádu vyslat maximálně dva závodníky. Přímé kvalifikanty z kontinentálních mistrovství, mistrovství světa a finále SP doplňují nejlepší ze světového žebříčku," vysvětlil Capalini.

Dvě místa budou jistě obsazena

"Pokud některá země splní kritéria víckrát, její pozice se promítne do žebříčku. Z něj postupuje minimálně osm pětibojařů, ale předchozí trend byl jedenáct až dvanáct. Je tak skoro jisté, že naši závodníci dvě místa ať už přímo nebo díky žebříčku obsadí," doplnil Capaliniho reprezentační trenér Jakub Kučera.

Capalini si doléčil zanícený prst a odjíždí do Německa zdravý. "Po dlouhé době nemám nic jiného, na co bych musel myslet. Doufám, že mě nová pozice natolik nerozhodí, že bych se s ním nevyrovnal. Příprava se mi podařila," liboval si Capalini.

Svobodu čeká premiéra

Vedle něj se v Berlíně představí Svoboda, Michal Michalík a Michal Sedlecký, na závod štafet přijede mladý Ondřej Polívka. Svobodu čeká na MS velká premiéra. "Považoval bych za úspěch, kdybych v žádné disciplíně nezaostal. Hodně spokojený budu s umístěním do desátého místa," naznačil své ambice.

Stejné cíle si po dlouhém zranění klade Lucie Grolichová. "V Římě jsem skončila desátá, což je slibný výsledek do budoucnosti," podotkla moderní pětibojařka. "Přes světový žebříček by měla i Lucka kritéria pro OH splnit," podotkl Kučera. Grolichová bude jedinou Češkou v individuálním závodě, pro štafetu dorazí Natálie Dianová a Sylvie Marčevová. Přímý přenos šampionátu lze sledovat na internetové adrese www.247.tv.

Reklama

Související témata: