Hlavní obsah

Na veslařském MS se představí rekordní počet závodníků

Rekordní počet závodníků i jednotlivých posádek by se měl představit na nadcházejícím mistrovství světa ve veslování, které se uskuteční od neděle 26. srpna v Oberschleissheimu u Mnichova. Německým pořadatelům se přihlásilo 1285 veslařů ze 68 států, kteří usednou do 474 lodí.

Článek

"Je to hlavně díky tomu, že světový šampionát je zároveň hlavní kvalifikací pro olympijské hry v Pekingu 2008. Pořadatelé také hradí náklady na účast 150 veslařům z rozvojových zemí. Navíc se zde bude závodit i v paralympijských kategoriích," uvedl prezident Mezinárodní veslařské federace (FISA) Denis Oswald na veslařských oficiálních internetových stránkách.

Nejpočetnější výpravu vyšlou do Oberschleissheimu Spojené státy americké, které bude zastupovat 88 veslařů, o tři více než domácí Německo. V řadě disciplín je tak přihlášeno více než 25 lodí, proto budou muset závodníci absolvovat nezvykle i čtvrtfinálové jízdy. Nejvíce posádek - 33 - se poté představí na dvojskifu lehkých vah mužů.

Českou republiku bude v areálu, kde se v roce 1972 konaly olympijské hry, zastupovat 25 veslařů startujících v deseti kategoriích. Nebudou mezi nimi chybět medailoví aspiranti Ondřej Synek, Miroslava Knapková či párová čtyřka Petr Vitásek, Tomáš Karas, Jakub Hanák a David Jirka.

Reklama