Hlavní obsah

Čtyřka bez kormidelníka je v semifinále

MNICHOV/PRAHA

Přímý postup do čtvrtečního semifinále si na veslařském MS zajistila čtyřka bez kormidelníka, která v sestavě Neffe, Bruncvík, Gruber, Horváth vyhrála svou rozjížďku. Čeští reprezentanti dokázali v Mnichově porazit i favorizované posádky Austrálie a Itálie.

Foto: Jiří Koliš

Čtyřka bez muži - Horváth, Karek Neffe, Jan Gruber, Milan Bruncvík, vyhrála rozjížďku a je v semifinále

Článek

Jejich vítězný čas 5:57,66 byl druhý nejlepší v této disciplíně, rychleji jeli jen Britové. „Kluci potvrdili, že jsou překvapením sezóny, už mají na dosah zajištění olympiády,“ chválil čtyřku bez kormidelníka šéftrenér veslařů Přemysl Panuška.

Z prvenství v rozjížďce se mohli těšit i oba čeští skifaři, ale jim to vzhledem k extrémně početnému startovnímu poli v této kategorii stačilo jen k postupu do úterního čtvrtfinále. Synek vyhrál v čase 6:59,43, rychleji zvládli své rozjížďky jen Drsydale z Nového Zélandu a Švéd Karonen.

Knapková byla první za 7:35,39 o vteřinu před Twiggovou z Nového Zélandu, lepší čas měly v Mnichově jen Bulharka Nejkovová, Chodotovičová-Karstenová z Běloruska a Číňanka Čang Siou-jün. „Oba naši reprezentanti jeli v dobrém rytmu,“ hodnotil Panuška.

Chalupovi a Dolečkovi pomohl intenzivní trénink

Do čtvrtfinále musí také mužský dvojiskif Chalupa, Doleček, jenž byl v rozjížďce druhý za Brity. „Tady bylo také vidět, že našim klukům pomohl doma intenzívní společný trénink, na vodě vypadali hodně dobře,“ těšilo Panušku.

Jen o půl vteřiny unikla přímá cesta do semifinále ženskému dvojskifu Vařeková, Antošová, když boj o dvě postupová místa veslařky prohrály s loděmi Velké Británie a Nového Zélandu „Snad ten těsně prohraný finiš holky nepoznamená a úterními opravami projdou v pohodě,“ doufal Panuška.

Opravy čekají i včera třetí mladou dvojku s kormidelníkem Frideberger, Patera - Telenský a také dvojku bez kormidelníka Schindler, Makovička, která skončila až pátá v rozjížďce. Dnes se představí tři zbývající české lodě, dvojskif i čtyřka bez kormidelníka v kategorii lehkých vah a párová čtyřka mužů.

Šampionátu v Mnichově se zúčastní celkem 1285 veslařů ze 68 zemí, kteří usednou do 474 lodí, což je historický rekord. Nejvíce posádek se představí na dvojskifu lehkých vah, kde mají sourozenci Vetešníkovi 32 soupeřů. „Obrovské počty závodníků přinášejí problém v loděnici, kde je málo místa, ale zatím to zvládáme,“ přiznal Panuška.

Reklama

Související témata: