Hlavní obsah

Skifaři i dvojskif žen ve hře o OH

MNICHOV/PRAHA

Úterní postup skifařů Synka i Knapkové a dvojskifu Antošová, Vařeková do semifinále znamená, že české veslování má na mnichovském MS pět lodí ve hře o olympiádu. Přímo z rozjížděk už totiž prošly mužská párová čtyřka i čtyřka bez kormidelníka.

Foto: Jiří Koliš

Ondřej Synek

Článek

„Ženský dvojskif vyhrál svou opravu s náskokem více než deseti sekund před Norkami a holky ukázaly, že boj o Peking, kam projde z této disciplíny osm lodí, mohou úspěšně zvládnout. Knapková sice ve čtvrtfinále dojela šest vteřin za obhájkyní titulu Karstenovou-Chodotovičovou, ale třetí Španělku Dominguezovou s převahou porazila a snad najde po nemoci i dost sil pro čtvrteční semifinále. To bude klíčové také pro Synka, jenž bezpečně kontroloval postup ze 3. místa, když před ním dojeli olympijský vítěz Nor Tufte i Maeyens z Belgie,“ hodnotil šéftrenér reprezentace Přemysl Panuška.

Rozšířit české semifinálové zastoupení mohou ještě dvě posádky lehkých vah, dvojskif i čtyřku bez kormidelníka čekají opravy až dnes. Šance na úspěch při šampionátu a přímý postup do Pekingu už včera ale pohasly Chalupovi s Dolečkem ve dvojskifu i dvojce bez kormidelníka Schindler, Makovička, kteří na MS pojedou jen finále C o 13.-18. místo a o letenku na OH budou muset bojovat za rok v dodatečné kvalifikaci v Lucernu.

„Kluci na dvojskifu bohužel nechytli začátek, pak dřeli, ale měli těžké soupeře a zůstali dvě vteřiny od postupové pozice. Bohužel lodě Slovinska, Nového Zélandu i Estonska byly rychlejší, všechny tři ale řadím mezi kandidáty medaile. Zklamaný jsem z dvojky bez, která tu prostě nemá formu a byla daleko od postupu,“ přiznal Panuška a připomněl, že v opravě neuspěla ani neolympijská dvojka s kormidelníkem Patera, Friedberger - Telenský.

Reklama