Hlavní obsah

Párová čtyřka je po výborném finiši ve finále veslařského MS

Párová čtyřka David Jirka, Jakub Hanák, Tomáš Karas, Petr Vitásek v pátek v Mnichově postoupila do finále mistrovství světa ve veslování. Česká čtveřice do bojů o medaile postoupila díky výbornému finiši, ve kterém se posunula na poslední postupové třetí místo. Svěřenci trenéra Sergeje Kruťjakova se tak zároveň kvalifikovali na olympijské hry v Pekingu.

Foto: Jiří Koliš

Čtyřka párová muži - David Jirka, Jakub Hanák, Tomáš Karas, Petr Vitásek

Článek

Jirka, Hanák, Karas a Vitásek se až do závěru dvoukilometrové trati drželi mimo postupové pozice. Po 500 metrech byli pátí, poté se posunuli za čtvrté místo za posádky Polska, Ruska a Francie. V závěrečném finiši se jim podařilo předjet úřadující olympijské vítěze z Ruska a postoupili do nedělního finále. Z prvního místa se radovali suverénní Poláci, kteří v Mnichově potvrzují pozici největších favoritů soutěže.

V pátek se na kanále, který v roce 1972 hostil olympijské hry, představily i tři české posádky v C-finále. Dvojka bez kormidelníka Petr Schindler, Jan Makovička obsadila stejně jako čtyřka bez kormidelníka lehkých vah Miroslav Vraštil, Jiří Kopáč, Ondřej Straka, Vlastimil Čabla třetí místo, takže v konečném hodnocení jim patří patnácté pozice. Dvojskif Václav Chalupa, Milan Doleček zakončil své vystoupení na MS čtvrtým místem, celkově tak skončil šestnáctý.

V sobotu jsou na programu první finálové jízdy. V takzvaném bloku A se představí skifaři Ondřej Synek a Miroslava Knapková a ženský dvojskif Jitka Antošová, Gabriela Vařeková. Čtyřka bez kormidelníka Karel Neffe, Milan Bruncvík, Jan Gruber, Michal Horváth bude v malém finále bojovat o postup na olympiádu, ke kterému potřebuje porazit alespoň jednoho soupeře.

Reklama