Hlavní obsah

Na olympiádě budu ještě silnější, slíbil stříbrný skifař Synek

MNICHOV

Čtyřikrát projel Ondřej Synek cílem mistrovství světa na skifu či dvojskifu jako třetí. V sobotu si o stupínek polepšil. Na šampionátu v Mnichově nestačil jen na suveréna posledních tří let Mahe Drysdalea z Nového Zélandu, další soupeře v čele s úřadujícím olympijským vítězem Olafem Tuftem z Norska či domácí hvězdou Marcelem Hackerem však porazil.

Foto: Jiří Koliš

Ondřej Synek

Článek

Před nadcházející olympijskou sezónou si tak ověřil, že patří mezi elitu a ostatní s ním musejí počítat. "Je to velká vzpruha. Dokázal jsem si, že do špičky patřím a že můžu jet i o olympijskou medaili. Sice to bude těžké, protože je to hrozně vyrovnaný a každý závod je jiný, ale pokud nezanedbám nic v tréninku a budu se svědomitě připravovat, tak by to mohlo jít," řekl Synek novinářům po sobotním úspěchu.

Světovým skifařem číslo jedna je momentálně Drysdale, ale veslař pražské Dukly dokázal, že by to příští rok nemuselo platit. "Každý rok se lepším a každý rok se k němu přibližuji. V Japonsku bylo mezi námi asi pět vteřin, loni dvě vteřiny a letos necelá vteřina. Furt je o pidikrůček lepší, ale stále k němu přibližuji. Letos už jsem ho jednou i porazil," připomněl Synek výsledek z druhého podniku Světového poháru v Amsterodamu.

Osmadvacetiletý Novozélanďan krátce po finále prohlásil, že za rok v Číně bude ještě silnější. To ale plánuje i Synek. "Tady se vrátím ještě silnější a rozsekám ho," reagoval se smíchem na Drysdaleova slova.

Synek: I za bronz bych byl šťastný

Před MS se veslař pražské Dukly trochu obával, aby nezapadl do škatulky věčně třetího. "I za bronz bych byl šťastný. Po prvních jízdách mi to tady vůbec nešlo a už jsem si říkal, že budu rád, když budu bojovat o páté místo. Tohle jsem fakt nečekal, ale věřil jsem tomu, že to aspoň zkusím a uvidíme," podotkl.

Nakonec byl se svým finálovým vystoupením maximálně spokojený. "Bylo to super. Chtěl jsem vyjet a držet se s ostatními co nejdéle. Před kilometrem jsem už věděl, že budu přinejhorším čtvrtý, protože Němec se Švédem vypadali, že se trápí. Potom, když jsem jel vedle Angličana a jel jsem pohodičku, tak jsem si říkal, že bych to mohl zkusit na medaili," popisoval Synek. Tufteho dojel a ve finiši mohutně dotahoval i vedoucího Drysdalea. "Vůbec jsem o něm nevěděl. Myslel jsem, že je daleko vepředu," přiznal.

Z břehu to vypadalo, že kdyby skifaři jeli ještě pár metrů, Synek by vyhrál. To jej však nechalo naprosto klidným. "Tak se to nedá brát. Závodí se na dva kilometry a ne na dva tisíce padesát metrů," podotkl. Nic by mu navíc nepomohl ani mocnější finiš. "Víc už bych to stejně asi nevyšťouchal. Jel jsem na maximum," vysvětlil Synek, jehož závod na MS poprvé sledovala i maminka s přítelkyní Pavlou.

Rodinu Synek před závodem vidět nechtěl

Osobně se však setkali až odpoledne v hotelu. "Po závodě jsme spolu mluvili jen telefonicky. Předtím jsem je nechtěl vidět. Zakázal jsem si to, protože se pak rozptyluji. V týdnu jsem jim jen koupil lístky, zavolal jim, že je mají u maséra a že už o tom nechci nic vědět ani je vidět. Ať se tady starají samy o sebe," podotkl Synek, jenž uposlechl doporučení trenéra Milana Dolečka staršího. "Chtěl jsem to ale i sám," řekl. Hned po dojezdu je ale na hlavní tribuně hledal...

Synek je v Mnichově zatím jediným medailistou české výpravy a má tak velkou šanci, že se poprvé v kariéře stane doma veslařem roku. "Možná se jím stanu," usmíval se. O triumf v anketě veslařských odborníků jej může připravit prakticky jen párová čtyřka, poslední český zástupce ve finále letošního MS. "Samozřejmě ale klukům přeji, aby se umístili co nejlépe a získali i zlatou medaili. Když budou veslaři roku oni, tak se určitě zlobit nebudu," zdůraznil.

Na čtveřici Jirka, Hanák, Karas, Vitásek si bude muset dát pozor už v sobotu. Svůj úspěch se totiž chystá pořádně oslavit a všichni veslaři bydlí ve stejném hotelu. "Budeme slavit pořádně. Půjdeme někam na pivko, s kamarády, s veslaři, s trenérem," plánoval s úsměvem. Vzápětí ale zvážněl. "Na hotelu pak budeme muset být hodně potichu, až polezeme po schodech," pousmál se opět. Jirku a spol. totiž čeká finále v neděli odpoledne.

Reklama

Související témata: