Hlavní obsah

Synek na ME veslařů povede osmu

MNICHOV/PRAHA

Velké překvapení pro soupeře chystají čeští veslaři na ME, které se jede 23. září v polské Poznani. Postaví tam totiž osmu, jejímž veslovodem má být vicemistr světa na skifu Ondřej Synek. „Už se těším, jak budeme trénovat v partě. Po celosezónní samotě na skifu je to příjemná změna,“ říká Synek, jehož posádka teprve dostává konkrétní obsazení.

Foto: Jiří Koliš

Čtyřka párová muži - David Jirka, Jakub Hanák, Tomáš Karas

Článek

„Chceme postavit osmiveslici s finálovou ambicí. Vůbec bereme obnovený evropský šampionát vážně a představí se na něm většina z dvanácti veslařů, kteří si o víkendu na MS vybojovali olympijskou místenku,“ tvrdí reprezentační šéftrenér Přemysl Panuška.

Určitě však nepojede párová čtyřka, jejíž strok David Jirka v posledních týdnech bojuje s bolestí v levé ruce. Jeho zdravotní omezení se odrazilo až 5. místem ve finále MS. „Byl jsem asi u deseti doktorů, a nikdo neví, čím to může být. Tuhne mi ruka, mám ji jako kámen a nemůžu točit veslem. Prakticky jen brzdím loď,“ cituje ČTK zklamaného veslaře.

Příčinu Jirkových problémů nedokázal odhalit ani známý fyzioterapeut Pavel Kolář, u kterého byl veslař na vyšetření. „Potíže se objevují pouze při maximálním zatížení, a to nejde nasimulovat,“ krčí rameny i předseda svazu Jiří Kejval.

Pro párovku je její nejzkušenější člen podle šéfa českého veslování prakticky nenahraditelný: „Jeho cit pro vodu, schopnosti strokovat, ale i morální vlastnosti jsou neocenitelné.“ Jirka přitom v Mnichově vyřkl jasné stanovisko: „Pokud se můj stav rychle nezlepší, nemá cenu, abych v olympijské sezóně párovku strokoval. Kluky bych jen brzdil.“

Ukazuje se tu ale problém českého veslování, které se počtem pěti posádek kvalifikovaných do Pekingu zařadilo mezi osm nejúspěšnějších zemí letošního MS. Máme úzkou špičku. Vedle těch, kteří se po světovém představí nyní i na ME, už prakticky nejsou k dispozici závodníci mezinárodní úrovně.

Reklama