Hlavní obsah

Čeští veslaři na úvod ME vítězili, ve finále jsou už tři posádky

POZNAŇ

Ve velmi dobré formě se v pátek na mistrovství Evropy ve veslování představili čeští reprezentanti. Pět posádek dokázalo své úvodní jízdy v Poznani vyhrát a dvojskif Jitka Antošová, Gabriela Vařeková i čtyřka bez kormidelníka Karel Neffe, Milan Bruncvík, Jan Gruber a Michal Horváth si zajistila přímý postup do nedělního finále.

Foto: Jiří Koliš

Čtyřka bez kormidelníka - Michal Horváth, Karek Neffe, Jan Gruber, Milan Bruncvík

Článek

V tom je prakticky bez boje i osma složená z elitních českých veslařů. Posádka Jakub Friedberger, Jakub Makovička, Jan Schindler, Václav Chalupa, Milan Doleček, Jakub Hanák, Jakub Zoff, Ondřej Synek a kormidelník Oldřich Hejdušek bude mít nakonec jen pět soupeřů, takže všechny lodě postoupily do finále. Dnes se všichni adepti utkali v takzvané exhibiční jízdě a Češi ji bezpečně vyhráli. Druhé Poláky porazili o více než tři vteřiny.

"Dnes se závodilo jen o dráhy. Je super, že si to kluci vyzkoušeli a ukázali ostatním svou sílu. To hlavní je ale čeká až v neděli," řekl ČTK vedoucí české výpravy Michal Vabroušek. Z původně přihlášených posádek se nakonec v Poznani nepředstaví Rusové. "Odhlásili se asi ze zdravotních důvodů. Loď tady mají, ale oni vidět nebyli," uvedl bývalý úspěšný skifař lehkých vah.

Stejně jako ženský dvojskif, čtyřka bez kormidelníka a osma si dnes vedla i skifařka Miroslava Knapková a dvojskif lehkých vah Ondřej a Jan Vetešníkovi. Ti však kvůli většímu počtu startujících ve své disciplíně postoupili pouze do semifinále. Do oprav musí dnes třetí čtyřka bez kormidelníka Miroslav Vraštil, Jiří Kopáč, Ondřej Straka, Vlastimil Čabla. "Prakticky nikdo dnes nezaváhal. Zatím vše vychází až nad očekávání," pochvaloval si Vabroušek.

Reklama